Stedendriehoek / Achterhoek

'Ik ga je naar beneden flikkeren', man die organist gijzelde had psychose

De balustrade waar de verdachte de organist vanaf wilde gooien.
De balustrade waar de verdachte de organist vanaf wilde gooien. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Het is een van de meest onbegrijpelijke en bizarre misdrijven in Gelderland. Afgelopen zomer gijzelde en mishandelde een dronken man de organist van de kerk in Zelhem. Vandaag moet de verdachte voor de rechtbank in Zutphen verschijnen voor poging tot doodslag. "De verdachte zag zichzelf als God", zegt het Openbaar Ministerie.
"Het is duidelijk dat het die dag niet goed ging met verdachte", zegt de officier van justitie in de rechtbank. "De verdachte zag zichzelf als God en wilde de duivel aanpakken. De verdachte zat in een psychose."
Op 25 augustus 2023 gaat het helemaal fout in Zelhem. De verdachte loopt weg uit een intakegesprek bij een zorginstelling, koopt een paar blikken bier en besluit die op te drinken in de Lambertikerk in Zelhem om tot rust te komen. Op dat moment zit de 72-jarige organist er nietsvermoedend te oefenen.

'Jij moet dood'

"De verdachte zegt dat hij toen wat moest doen van de duivel", aldus de officier. "Hij is vervolgens via het orgel naar boven geklommen en heeft de organist geprobeerd van de balustrade naar de beneden te duwen. Ik ga jou naar beneden flikkeren. Jij moet dood, zei de verdachte tegen de organist."
De organist werd daarbij in het gezicht getrapt en keihard aan zijn oor getrokken. Het slachtoffer liep diverse botbreuken op. Hij kon ontkomen door zijn mobieltje te pakken en 112 te bellen. Vervolgens kwam de politie naar de kerk.

'Hij moet doodsbang zijn geweest'

Op de vraag van de rechter aan de verdachte hoe hij er zelf op terugkijkt, reageerde de man aangedaan maar kort. "Ik vind het heel erg wat ik meneer heb aangedaan. Meneer moet doodsbang zijn geweest. Dat weet ik wel zeker."
De verdachte heeft een lang verleden van psychiatrische opnames en alcoholproblematiek. Opmerkelijk genoeg beging de verdachte in 2011 eenzelfde soort vergrijp. De verdachte mishandelde toen een verpleger. Ook toen dacht hij dat hij God was en de wereld moest redden. Hij kreeg destijds geen straf, omdat hij ontoerekeningsvatbaar was.

Tbs met voorwaarden

Ook in Zelhem was volgens deskundigen de verdachte ten tijde van het misdrijf ontoerekeningsvatbaar, omdat hij in een psychose zat. De officier van justitie vindt dan ook dat hij niet de gevangenis in moet, maar behandeld moet worden.
Het Openbaar Ministerie eist tbs met een lange lijst voorwaarden, 'aangezien de kans op een misdrijf met schade voor personen groot wordt geacht'. De uitspraak volgt op 8 maart.