Gelderland

Schrik van hoge WOZ-waarde? Dit kan je allemaal doen!

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde kan gratis bij gemeente
Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde kan gratis bij gemeente © ANP
ARNHEM - Deze dagen valt op de meeste deurmatten weer de WOZ-bepaling, de waardebepaling voor onroerende zaken. In veel gevallen pakt die hoger uit en dat kan behoorlijk ongunstig zijn voor je gemeentelijke belastingaanslag, die aan de WOZ is gekoppeld.
Eerder dit jaar was de verwachting al dat gemeenten flink meer geld kunnen innen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning op 1 januari 2023 368.000 euro. Dat is 16,1 procent meer dan een jaar eerder.
Een overzicht van alle WOZ-waardes in Nederland vind je op deze website. Daar kun je checken wat jouw eigen WOZ-waarde is, maar ook die van je buren of bij jou in de buurt.
Hoe lager de waarde, hoe lager de gemeentelijke belastingen. Als je schrikt van de waardestijging en denkt dat die onterecht is, dan kan je bezwaar maken. Dat kun je doen bij de gemeente, maar wel binnen zes weken na ontvangst van de brief.

Wanneer maak je kans?

Volgens Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis heb je kans als je huis bijvoorbeeld in een slechtere staat is dan dat van de buren. "Bijvoorbeeld als zij het huis net verbouwd hebben en vernieuwd met een aanbouw of zonnepanelen. Dan is dat huis meer waard dan dat van jou en dan maak je kans op een lagere WOZ-waarde."

Minder hypotheekrente betalen

Een hogere WOZ-waarde kan overigens een positief gevolg hebben voor je hypotheekrente. Volgens De la Porte berekenen sommige hypotheekverstrekkers een lagere rente bij een hogere WOZ-waarde. "Want als je WOZ-waarde stijgt, wordt de waarde van je huis hoger ten opzichte van de schuld. Hierdoor loopt de bank minder risico. Misschien is het daarom de moeite waard om dat na te vragen bij je hypotheekvertrekker."

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

Het Rijk heeft bepaald dat gemeenten de WOZ-waarden elk jaar vaststellen, met 1 januari van het jaar daarvoor als 'peildatum'. Als de huizenprijzen stijgen, dan zijn ook de vastgestelde WOZ-waarden hoger.
Gemeenten gebruiken vervolgens computermodellen om gegevens over onder meer huizenprijzen in jouw buurt in jouw nieuwe WOZ-waarde te vertalen. Dat kan onnauwkeurig zijn. Als je achterstallig onderhoud, schade, of een huurder hebt bijvoorbeeld.

Bel de gemeente

Wie het niet eens is met de vastgestelde WOZ-waarde kan altijd gratis bezwaar maken. Het beste is om op de site van de eigen gemeente te kijken. Je kunt meestal door een taxateur teruggebeld worden om te bespreken hoe jouw waarde is vastgesteld en waarom je het daar niet mee eens bent.
Het is handig om de aanslag in de buurt te houden. Misschien wordt gevraagd om - bijvoorbeeld met foto's - aan te tonen dat je schade of achterstallig onderhoud hebt, of een heel oude keuken of badkamer. Bewijs aanleveren is niet verplicht.

Taxatieverslag en bezwaar online

Met een DigiD kan je eenvoudig via de digitale belastingbalie van je gemeente het taxatieverslag inzien waarop jouw WOZ-waarde is gebaseerd. Bezwaar maken kan ook online en gratis met DigiD via de website van de gemeente, of bij de dienst waar jouw gemeente de belastingen laat afhandelen.
De contactpersoon die je zaak behandelt, kan helpen hoe het gaat als het met DigiD niet lukt. Op papier bezwaar maken kan ook altijd.

Waar moet je naartoe?

Het verschilt per gemeente wie vragen en bezwaren over de gemeentelijke belastingen afhandelt. In Arnhem, Doetinchem, Ede en Nijmegen gaat het via de webpagina van de gemeente zelf. In Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Wijchen worden deze belastingen door samenwerkingsverband Munitax afgehandeld.
In Harderwijk, Ermelo en Zeewolde verzorgt MeerInzicht de vragen en bezwaren. In Brummen en Epe gebeurt dat door Tribuut.nl, die dat ook voor Apeldoorn, Brummen, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen doet.
In Rivierenland gaat het voor de gemeenten Culemborg, IJsselstein, Maasdriel, West-Betuwe, West Maas en Waal en Tiel via de BSR.