Gelderland

'Het is net een soap', we kunnen weer meegluren in vogelnesten

Een uiltje kijkt in de camera
Een uiltje kijkt in de camera © Vogelbescherming
We kunnen weer 24 uur per dag meekijken in de nesten van verschillende vogelsoorten. Liefhebbers kunnen via de webcam onder meer een steenuil en kerkuil in Gelderland volgen. De webcams van de Vogelbescherming zijn hartstikke populair. "Het leeft echt bij de mensen."
Het jaarlijkse initiatief heet Beleef de Lente. Het is de achttiende keer dat de webcams aan staan. Sinds zondagochtend zijn vijf vogels via de website van de Vogelbescherming te volgen.
Woordvoerder Saskia Hausel vertelt dat er de komende tijd meer soorten bij komen. "Dertien in totaal. De meeste webcams staan in Gelderland. De merel is bijvoorbeeld vanaf medio maart te volgen en de koolmees vanaf de eerste week van april. Ook zijn er wat vogelsoorten die we nu nog even geheim houden."

'Vogels merken er niks van'

De locaties maakt de Vogelbescherming niet bekend zodat de vogels niet gestoord worden. "We noemen alleen de provincie." Ook benadrukt Hausel dat de dieren geen last hebben van de camera's in en rondom het nest. "Ze merken daar helemaal niks van", klinkt het. De vogels zijn in principe vijf maanden te volgen.
Vorig jaar kwamen er meer dan een miljoen liefhebbers op Beleef de Lente af. En ook dit jaar loopt het volgens de woordvoerder storm. "Zondag hebben we de camera's aangezet en er was meteen heel veel verkeer. Ook wordt er volop gereageerd onder de livestreams. Bijvoorbeeld 'ik ben blij dat-ie er weer is', bij vogels die vorig jaar ook al op de webcam waren te zien."
Tachtig vrijwilligers kijken ook mee. "Die zijn druk aan het bloggen over de vogels en maken losse video's van de leukste dingen die in de nesten gebeuren." Zoals twee uiltjes die de storm trotseren en twee zeearenden die uitkijken op de overstroomde polder.

Waarom zo populair?

Waar komt die fascinatie om mee te kijken in vogelnesten toch vandaan, zullen mensen zich afvragen. Volgens de Vogelbescherming gaat het vooral om de 'soapfactor'. "Mensen gaan zich identificeren met een jong gezin. In een seizoen komt het hele scala voorbij: paarvorming, paren, eieren, jongen, uitvliegende jongen en het emptynestsyndroom", legde een woordvoerder vorig jaar al uit.
Ook de factor dat er elk moment iets onverwachts kan gebeuren, trekt mensen aan. "Er is niet geregisseerd. En hoewel er tijdenlang soms letterlijk niks gebeurt, is alleen al de mogelijkheid dat het wél kan gebeuren op een wonderlijke manier super aantrekkelijk."