Stedendriehoek

'Alles ben ik kwijt', oprichter Walhallab kapot na faillissement

Marco Mout (tweede van links) en zijn Walhallab.
Marco Mout (tweede van links) en zijn Walhallab. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Jongeren die buiten de boot vielen of in jeugdzorginstellingen vastliepen, konden rekenen op steun en een uitlaatklep bij het Walhallab in Zutphen. Een werk- en leerplaats waar ze onder meer gitaren, meubels en drones in elkaar knutselden. Maar dat is verleden tijd, nu het lab failliet is verklaard. Oprichter Marco Mout is er kapot van.
"Probleemjongeren bestaan niet", roept oprichter van Stichting Walhallab Marco Mout uit. "Je krijgt een onzinnig stempeltje op je neus geplakt. Dat werkt averechts."

'Gewaardeerd om wie ze zijn'

Juist die jongeren hebben een plek nodig waar ze worden gewaardeerd om wie ze zijn, weet de oprichter. "Je moet jongeren, met of zonder autisme of hoogbegaafdheid, laten doen waar ze goed in zijn."
En dat deed Stichting Walhallab. Doorgaans knutselden er zo'n vijftig leerlingen aan gitaren, auto's, drones. Geen idee was te gek. "Het was een jaloersmakende plek. Met fantastische leerlingen en fantastische meesters", blikt Mout terug op zijn levenswerk.
De deuren van het lab stonden open voor alle leerlingen - thuiszitters, schoolverlaters, maar ook 'gewoon' schoolgaanden - van bijna alle leeftijden: "Laten we zeggen dat we bij 7 jaar beginnen, en dan door tot 87 of zoiets".

'Grote sommen geld aan zichzelf uitgekeerd'

Maar maandag is het levenswerk van Mout officieel gesloten. Nadat de rechtbank eerder deze maand het lab failliet verklaarde. "Na 15 jaar ben ik alles wat ik zelf bij elkaar heb geharkt kwijt", blikt de oprichter met tranen in zijn ogen terug. Ook de werkplaatsen in Helmond en Capelle aan den IJssel zijn dicht.
De rechtbank in Arnhem ontsloeg de penningmeester en secretaris op 20 oktober 2023, blijkt uit een gerechtelijke uitspraak. Beiden hadden aan zichzelf grote sommen geld uitgekeerd. Toch ontkent de ontslagen penningmeester tegenover Omroep Gelderland dat hij geld van de stichting in zijn eigen zak heeft gestopt.

'Onverteerbaar en schandelijk'

Mout: "Dat vind ik onverteerbaar, schandelijk. En vooral heel erg voor de jongeren die nu hun plek kwijt zijn. Dat raakt me tot in het diepste van mijn vezels." Hij besluit: "Al ben ik financieel uitgekeken. Al mijn spullen kwijt, zelfs de erfstukken van mijn moeder. Ik ga zeker doorzetten en niet stoppen."
Sommige jongeren worden door wanhoop verscheurd, vertelt Mout. "Een zeer getalenteerde jongen appt iedere dag 'eerste dag zonder Walhallab, tweede dag zonder Walhallab, en zo verder' sinds de sluiting. Hij is woedend dat hij zijn vertrouwde plek niet meer heeft. Het gaf de jongeren vorm en zin aan hun leven."

'Wanhopig en verdrietig'

Ook ouders van kinderen die een creatieve uitlaatklep en verbinding met anderen vonden bij Walhallab, vinden de sluiting van de plek zonde. Zo ook Ilse Hartman, medeorganisator van de protestmars tegen de sluiting, afgelopen zaterdag.

De wethouder van de gemeente Zutphen liet maandagavond tijdens de raadsvergadering weten: "De curator heeft geen organisatie kunnen vinden om Walhallab over te nemen. Dat zorgt ervoor dat de sluiting van Walhallab definitief is. Voor de Zutphense jongeren die bij Walhallab liepen zijn we al sinds begin januari in gesprek met ouders over een alternatieve voorziening voor hen."

Haar zoon (14) was een 'buitenbeetje' op de basisschool. "Hij maakte zich druk om het milieu en was bezig met politiek, was veel ouder dan zijn leeftijdsgenoten. Bij Walhallab bloeide hij helemaal op. Hij werd na de gedwongen sluiting van de werkleerplaats wanhopig en verdrietig." Een andere moeder in de omgeving van Arnhem zegt dat het leven van haar zoon (ook 14) 'er volstrekt anders uit zou hebben gezien' als hij enkele jaren geleden niet bij Walhallab terecht had gekund.

Overprikkeld op school

Haar zoon raakte overprikkeld op school en leraren wisten zich geen raad meer met de leerling. "Achter zijn explosieve gedrag zat frustratie en vooral vreselijk veel stress, verdriet, onzekerheid. Mijn zoon leerde bij Walhallab dat hij meer kon dan hij dacht én dat onzin niet getolereerd werd. Hij groeide, werd zelfstandiger, rustiger en stabieler", merkt zijn moeder.
Ze durft 'niet te denken aan wat met de andere jongeren gebeurt' nu ze niet meer bij het lab terechtkunnen. "Want ook bij hen zal, net als bij ons, de reguliere hulpverlening niet of niet op tijd een oplossing kunnen bieden."

Er zijn meldingen van ongewenst gedrag bij de werkplaats in Zutphen. Hogeschool HAN zegde vorig jaar de samenwerking op na een 'serieuze melding van een van onze studenten over een onveilige situatie', zegt een woordvoerster van de HAN. Mout wil daar nog niet op reageren.