Arnhem en omstreken

Een eenzame babyhaas gevonden? Dit moet je nooit doen

Een haasje in het Dierentehuis Arnhem.
Een haasje in het Dierentehuis Arnhem. © Dierentehuis Arnhem en omstreken.
ARNHEM - Het is nog winter, maar de hazenkoppeltjes hebben de lente al weer in hun bol. Het kan dus zomaar zijn dat je een babyhaasje aantreft in de wei. En soms liggen ze er wel héél eenzaam bij. Gaat het dan wel goed met die kleine haas? Dierentehuis Arnhem en omstreken waarschuwt: dit moet je nóóit doen met een jonge haas.
Begin februari beginnen de mannetjeshazen massaal te 'boksen'. Dat is hét teken dat de paartijd van deze langoren is begonnen. De mannetjes - ook rammelaars genoemd - willen een vrouwtjeshaas veroveren, maar moeten eerst de concurrentie van zich af zien te slaan. Tijdens de 'rammeltijd' boksen ze er flink op los en delen dan een pak rammel uit aan hun lotgenoten.

Babyhaasje worden geboren

Als het vrouwtje - de moer - het jawoord heeft gegeven aan de winnende rammelaar, volgt een draagtijd van zes weken. Na die tijd is het tijd beschuit met muisjes voor de hazen. Dan worden er babyhaasjes ter wereld gebracht, meestal zo'n één tot wel vijf haasjes per worp.

Haasjes ogen eenzaam

En die periode begint ongeveer nu, in februari. Wie nu een wandeling door het veld maakt, kan stuiten op de jonge haasjes. En soms ogen ze nogal eenzaam en in de steek gelaten.
Moederhaas verspreidt de haasjes namelijk kriskras door het veld. Dat doet ze om te voorkomen dat bij een aanval van een roofdier, haar hele nest op slag omkomt. De hazen graven geen holletjes, in tegenstelling tot konijnen, maar verstoppen zich in een zogeheten hazenleger. Dat is een kuiltje omringd door hoog gras. Ondanks dat ze soms zichtbaar zijn, liggen ze daar veilig en beschut.

Als een haas ervandoor

Althans, totdat de mens om de hoek komt kijken: 'Vaak worden jonge hazen ten onrechte meegenomen omdat mensen denken dat ze door hun moeder zijn verlaten', schrijft het dierentehuis op Facebook.
Een opgevangen haasje bij het Dierentehuis.
Een opgevangen haasje bij het Dierentehuis. © Dierentehuis Arnhem en omstreken
Maar moeder haas heeft niet het hazenpad gekozen, meldt ook de Dierenbescherming. De jonge hazen keren 's nachts terug naar het gezamenlijke leger van de familie. Moederhaas voedt de haasjes daar, waarna ze weer terugkeren naar hun eigen stekkie.

Raak de haasjes nooit aan

Het is zelfs gevaarlijk voor de babyhazen om aangeraakt of meegenomen te worden door mensen die zich om de jonge dieren bekommeren. Want ondanks dat wij de baby's soms zien liggen in het gras, zijn ze perfect gecamoufleerd. Ze zijn helemaal geurloos, waardoor vossen, marters en ander gevaarte de hazen niet ruiken kunnen.
Maar als wij mensen ze aanraken, zijn ze wel vindbaar voor roofdieren. En grote kans dat ze dan het haasje zijn. 'Blijf daarom van de haasjes af', waarschuwt het dierentehuis.