Arnhem en omstreken

Miep (96) werkt nog zes dagen per week in haar eigen winkel

Miep Gros achter de balie in haar winkel.
Miep Gros achter de balie in haar winkel. © Omroep Gelderland
HEELSUM - Ze begon in 1948 met werken, opende in 1976 haar eigen winkel en zit sinds 1985 in het bestuur van de lokale ondernemersvereniging. De 96-jarige Miep Gros peinst er niet over om met pensioen te gaan. Na al die jaren inzet voor ondernemersvereniging Unicum werd ze afgelopen week benoemd tot erelid. "Ik voel me vereerd."
"Hier begon het allemaal mee." Middenin de stoffenwinkel van Miep Gros staat een oud apparaatje en een houder waar een nylon kous op vastzit. "In 1948 ben ik begonnen met het repareren van kousen. Die waren er toen nog niet zoveel en ze waren erg duur. Mijn man haalde dan de kousen op uit de hele regio: Oosterbeek, Arnhem, Renkum, noem maar op. Ik repareerde de kousen en daarna bracht hij ze weer weg. Op de fiets, later op de brommer. Maar dit was een heel priegelwerk, hoor."
De winkel van mevrouw Gros kan met gemak omgebouwd worden tot museum. Een bord met stofknopen, oude naaimachines, gespen, een oorkonde van de 'vakopleiding voor de textieldetailhandel' en allerlei oude foto's vertellen het verhaal van het werkzame leven van Gros. "Die oorkonde heb ik gehaald toen ik mijn winkel wilde openen", vertelt ze. "Dat was erg interessant hoor, om alle theorie over de textiel te leren."

Winkel aan huis

De winkel opende ze in 1976, toen de eerste kinderen het huis uit gingen. "Ik werkte altijd al vanuit huis, dat was wel zo makkelijk met onze acht kinderen. Maar toen kreeg ik ruimte om hier, tegen ons huis aan, deze winkel te openen." De winkel heet, hoe kan het ook anders met zo'n achternaam, Shop144. "En sindsdien komen hier mensen om stof uit te zoeken, of om hun kleren te laten repareren of op maat te laten maken."
Wat dat betreft is er in die bijna vijftig jaar weinig veranderd. "Mensen komen hier nog steeds, al is het wel minder geworden dan toen hoor. Niet iedereen laat meer kleding repareren. De kleding is ook niet meer van zo'n goede kwaliteit als vroeger, dat merk je wel."

Te bescheiden

In 1985 kwam ze in het bestuur van ondernemersvereniging Unicum uit Heelsum. "Ach ja, daar heb ik me ook wel voor ingezet", vertelt ze. "Kijk, die kleren voor de zwarte pieten heb ik gemaakt, en ook het uniform van de drumband. Dat deed ik gewoon." Voorzitter Gerrit Straatman vindt dat ze te bescheiden is. "Ze heeft nog altijd belangrijke inbreng in onze vergaderingen", zegt hij. "En ze is nog steeds verantwoordelijk voor de Sinterklaasintocht. Ze zit al bijna 40 jaar in het bestuur, en we zijn erg blij met haar."
En dus werd ze afgelopen week benoemd tot Erelid van de vereniging. "Dat kwam echt als een verrassing", zegt ze daar zelf over. "Maar ik waardeer het enorm." Straatman legt uit dat het erelidmaatschap juist een uiting van waardering is vanuit de kant van de vereniging. "Ze heeft zoveel voor ons gedaan, en ook al zo lang, dat we haar heel graag op een bijzondere manier wilden bedanken."

Niet met pensioen

Ondanks haar hoge leeftijd is mevrouw Gros nog niet van plan met pensioen te gaan. "Nee. En dan? Moet ik stil gaan zitten? Dat is niets voor mij. Nee." Ze hoopt nog lang door te kunnen gaan met de her- en verstelwerkzaamheden. "Het contact met de klanten, dat vind ik zo leuk. Een hand geven, ze helpen en adviezen geven. En goede kwaliteit draad en stof verkopen."
Miep (96) werkt nog zes dagen per week