Arnhem en omstreken

22 dode schapen gevonden in weiland

De trieste aanblik in Heelsum.
De trieste aanblik in Heelsum. © Persbureau Heitink
HEELSUM - In een natuurgebied bij Heelsum zijn zondagmorgen 22 dode schapen gevonden. Vier dieren waren gewond. De schapeneigenaar vond de dieren.
'Enorm verdrietig'. Zo noemt schapenhouder Ellen van der Zweep de aanval op haar schapen: “Je bent tot in je tenen begaan met je dieren.” Eerder was het ook al raak bij de schapenhouder uit Heteren. In ruim twee jaar tijd zijn haar dieren welgeteld vijf keer doodgebeten of verwond. Toch blijft het schrikken, vertelt ze.

Wel of geen wolf?

Of het om een wolf of een ander roofdier gaat, dat is nog niet bekend, weet Christian Jansen van BIJ12, de organisatie die voor provincie Gelderland wolvenaanvallen bijhoudt. "Een taxateur heeft zondagmiddag DNA-monsters genomen bij de schapen."
Daarvoor wordt met een wattenstaafje in de bijtwonden van de schapen gestreken. Daarmee wordt hopelijk het speeksel van de dader opgespoord. "Ondanks dat het nog niet 100 procent zeker is wie de dader is, is er vermoedelijk sprake van een wolvenaanval", aldus Jansen. "Maar het zou ook een hond kunnen zijn geweest, dat gebeurt ook nog weleens."

Hoe lang duurt het onderzoek?

Dat zal het DNA-onderzoek moeten uitwijzen. BIJ12 verwacht dat de uitslag daarvan eind maart bekend is. Toch duurt dat af en toe langer. "soms wel drie maanden”, weet de gedupeerde schapenhouder uit eerdere ervaring.