Arnhem en omstreken

Jeroen baalt van pepperspray op Free Your Mind: 'Het was vooral een geweldig feest'

Een impressie van het technofestival in stadion GelreDome.
Een impressie van het technofestival in stadion GelreDome. © Huibiecam
ARNHEM - De eerste editie van technofestival Free Your Mind in stadion GelreDome, Arnhem, was met 26.000 bezoekers een doorslaand succes. "Het was een geweldig feest", zegt organisator Jeroen van Broekhoven. Hij baalt van een incident met vermoedelijk pepperspray, veertien festivalbezoekers moesten door hulpdiensten worden behandeld. Niemand hoefde naar het ziekenhuis.
De veiligheidsregio vermoedt dat de bezoekers pepperspray in hun ogen hebben gehad. De organisator van het technofestival kan dat niet bevestigen: "Ik ben geen arts."
De hulpdiensten kregen rond 19.45 uur een melding van stankoverlast bij het stadion. Van Broekhoven: "Ik ben meteen naar de EHBO gegaan. De vier ambulances en ook de brandweer waren er razendsnel." De veiligheidsplannen werkten, gaat hij verder. "Van dit soort mogelijke incidenten lig ik van tevoren drie nachten wakker."
Festivals zijn beducht voor zakkenrollers die spuiten met pepperspray om verwarring te stichten in een menigte en dan toeslaan. Dit gebeurde onder meer tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) Elrow, anderhalf jaar geleden en drie jaar eerder tijdens een ADE-show van dj Martin Garrix in de RAI.

Daderinformatie

De politie in Arnhem laat weinig los over het incident in Arnhem, wel spreekt ze van één aangifte van een beroving. De politiewoordvoerder wil niet zeggen wat het slachtoffer kwijt is. "Dat kan daderinformatie zijn."
Van Broekhoven heeft de contactgegevens van de slachtoffers, vertelt hij. "Iedereen ging na de eerste hulp weer naar binnen. Ze hebben het feest verder kunnen bijwonen en daar ben ik heel blij om. Op dit incident na was het een geweldig evenement en dat smaakt naar meer. Ik ga ook in gesprek met GelreDome voor een vervolg. Zeker 26.000 mensen hebben genoten."
Zij die onwel werden mogen gratis naar de eerstvolgende editie van Free Your Mind op 1 en 2 juni op het Stadsblokkenterrein in Arnhem, zegt de organisator: "Ik heb van allemaal de contactgegevens."

Pepperspray en wat te doen

Pepperspray veroorzaakt een hevig brandend gevoel in de ogen en kan leiden tot ontstekingen aan de huid en ademhalingsmoeilijkheden. Het kan bijzonder gevaarlijk zijn voor mensen met astma. Pepperspray laat een olieachtig laagje achter op je huid en in je ogen. Spoel die laag weg met stromend water en doe dat minstens een kwartier lang, luidt het advies aan mensen die in aanraking komen met pepperspray.

De hulpdiensten bij GelreDome.
De hulpdiensten bij GelreDome. © Persbureau Heitink