Rijk van Nijmegen

Verdeelde reacties op afsluiting binnenstad voor auto's: 'Vrouwen sneller doelwit'

De binnenstad van Nijmegen is stiller geworden sinds het autoverbod na 18.00 uur in sommige straten.
De binnenstad van Nijmegen is stiller geworden sinds het autoverbod na 18.00 uur in sommige straten. © ANP
NIJMEGEN - Is de afsluiting van straten 's avonds in de binnenstad van Nijmegen goed of slecht? Reacties lopen uiteen: 'van mij had het niet gehoeven' tot vreugde, want het is veiliger op straat.
Gemotoriseerd verkeer is sinds 14 februari na 18.00 uur niet meer welkom in Van Welderenstraat, Arksteestraat, de kop van de Molenstraat en een deel van de Eerste en Tweede Walstraat.
"Wat we normaal op koopavonden binnen zagen lopen, is nu wel opgehouden", zegt Niels Engels van tattoo- en piercingstudio The Rising Bastards in de Tweede Walstraat. "Er lopen alleen nog maar junkies door de straat na 18.00 uur. Ik denk dat ik tot wel 70 procent minder klanten zie op de avonden dat wij open zijn, als het al niet méér is. Het is echt in één klap doods geworden in de winkelstraat. De overlast van junkies was er al, maar nu is het ook echt stil en leeg hier. En het wordt alleen maar erger."

Voldoende parkeerruimte

Voor Alisan Özdemir van restaurant Mira in de Arksteestraat had de afsluiting niet gehoeven, zegt hij. "Het verbod zorgt ervoor dat mijn gasten 's avonds niet meer voor mijn deur kunnen parkeren. We hebben weliswaar geen eigen parkeervakken, maar parkeerruimte was hier altijd voldoende."
Gevolgen voor zijn zaak heeft het gemeentelijke besluit niet, zegt Özdemir. "Dat de Van Welderenstraat 's avonds dicht is voor auto's snap ik vanwege de overlast nog wel, maar wij zitten in een heel klein straatje."
Ik heb vrouwelijke collega's die liever niet alleen lopen
Niels Engels van The Rising Bastards
Engels vervolgt: "Als je als jongedame van 18 tot 25 jaar denkt: ik ga naar de tattooshop, dan bedenk je je wel even als je weet dat je daar in je eentje loopt en er geen auto's in de buurt zijn. Ze voelen zich sneller doelwit. Ik heb vrouwelijke collega's die liever niet alleen lopen nu het zo veel rustiger geworden is in het centrum. Die willen graag dat een mannelijke collega met ze meeloopt. En ik denk ook: hoe stiller het hier is, hoe eerder er iets gebeurt. Ik vind het een slechte zaak."

Waarom geen drempels?

Youri woont al enige jaren in de Van Welderenstraat. Hij noemt de afsluiting van die straat vanaf 18.00 uur een groot voordeel. "Het lijken vooral de automobilisten met veel haast die 's avonds door de straat moeten. Het zorgt soms voor onveilige situaties met mensen die willen oversteken en voor fietsers", zegt hij.
De Nijmegenaar snapt niet dat in de Van Welderenstraat geen drempels liggen. "Je verwacht namelijk niet dat er iemand met 50 tot 70 kilometer per uur door de straat knalt om vervolgens weer hard op de rem te moeten trappen."
Nadelen van de verkeersmaatregel ziet Youri amper of het moeten coffeeshops zijn die voor bezoekers moeilijker bereikbaar zijn. "Verder denk ik dat ze er snel aan zullen wennen. Ik denk dat het voor de cafés ook goed nieuws is. Nu kunnen mensen hier rustiger zitten wanneer ze ergens gaan eten of drinken."