Achterhoek

Voorbereidingen paasvuren in volle gang, maar natte weilanden zijn een probleem

Gijs Reukers bindt een Boeske samen.
Gijs Reukers bindt een Boeske samen. © Omroep Gelderland
ZIEUWENT - Het duurt nog vijf weken voordat het Pasen is, maar de voorbereidingen voor de traditionele paasvuren zijn al in volle gang. Op verschillende plekken wordt volop hout verzameld, dat straks gebruikt gaat worden om de hoge bulten van te maken, die op eerste paasdag in brand gaan. Maar de grote hoeveelheden regen die deze winter zijn gevallen, leiden tot kopzorgen bij organisatoren.
In Mariënvelde is deze zaterdag een groep mannen aan het werk om bossen takken bij elkaar te binden. "We maken vandaag Boeskes; bij elkaar gebonden takkenbossen", legt Gijs Reukers uit. Hij is als organisator betrokken bij het Paasvuur van Zieuwent. Het Paasvuur van Zieuwent is een zogenaamde 'Boeske Miete'. "Wij gooien niet allerlei hout maar gewoon op een stapel, maar wij bouwen onze bult op met die Boeskes."
Takken worden er meestal wel genoeg aangeboden. "Deze hele stapel takken hier is snoeiafval van wilgen", laat Reukers zien. "De eigenaar van de wilgen heeft ze gesnoeid en wij mogen het hout gebruiken. Voor hem een goedkope manier om er vanaf te komen, voor ons een mooie aanvulling op onze brandstapel."
Met een kapmes slaat hij de takken ondertussen tot een lengte van anderhalve meter, waarna hij er een touw omheen bindt en de bundel op een grote stapel gooit.

Weer valt tegen

Hout is het probleem dus niet. "Maar het weer wel. Pasen valt ontzettend vroeg dit jaar, en het weer is vooralsnog erg slecht. Dat zit ons wel tegen", geeft Reukers toe. "Dat het hout nog een beetje nat is, is niet eens zo'n probleem. Als het een beetje waait, waaien die Boeskes zo droog. Maar de weilanden zijn nu erg zompig en modderig. We kunnen niet met groot materieel de weilanden in. Niet om bossen takken uit de weilanden op te halen, maar ook niet om straks ons vuur op te bouwen. Je zit binnen de kortste keren vast, of je maakt het hele weiland stuk. Dat moet je niet willen."
Hij kijkt dan ook met spanning naar de weersverwachting. "Als het nu droog blijft, moet het nog wel goed gaan. Maar als het blijft regenen, hebben we een groot probleem. We zullen waarschijnlijk zo'n 20 karren vol hout het weiland in moeten rijden. Er gaat dan 8000 kilo per keer door dat weiland, daarvoor heb je wel wat droogte nodig."

Strengere regelgeving

De nattigheid is overigens niet het enige waar de bouwers rekening mee moeten houden. De afgelopen jaren is de wet- en regelgeving ook voor paasvuren steeds strenger geworden. "Tien jaar geleden bouwden we nog gewoon een paasvuur. Nu moeten we stikstofberekeningen uitvoeren, en sinds vorig jaar moeten we ook een plan opstellen om te voorkomen dat er vogels of konijnen in onze stapel gaan nestelen. En we moeten het hele weiland controleren, om zeker te weten dat we geen weidevogels verstoren als we met onze voertuigen het hout aanleveren."
We hebben apparaatjes geplaatst die ultrasone geluiden verspreiden om dieren weg te houden
Gijs Reukers, bouwt een paasvuur in Zieuwent
Uiteindelijk zijn al die extra regels geen heel groot probleem voor het Paasvuur van Zieuwent. "Wij bouwen ons vuur heel compact op, waardoor de onderste takken zó in elkaar gedrukt worden, dat er geen beest in kan kruipen. En we hebben apparaatjes geplaatst die ultrasone geluiden verspreiden, om dieren weg te houden. Als we dan ook elke dag een rondje maken door het weiland om te controleren op vogels, komt het allemaal wel goed. Het is vooral extra papierwerk, en dat is wel jammer."

Blijft leuk

Ondanks de extra regels en het tegenvallende weer, blijft Reukers genieten van de organisatie van het paasvuur. "We houden een traditie van 75 jaar in ere. Met een grote groep mensen een aasvuur bouwen, op deze speciale manier, dat is ons ding. En als het bouwen straks klaar is, dan genieten we daar allemaal weer enorm van."