Stedendriehoek

Protestmars ouders en jongeren in Zutphen: 'Houd Walhallab open'

Ouders en kinderen tijdens hun betoging voor Walhallab, afgelopen weekend.
Ouders en kinderen tijdens hun betoging voor Walhallab, afgelopen weekend. © Eigen foto
ZUTPHEN - Ouders en kinderen van het failliete Walhallab in Zutphen hebben zaterdag gedemonstreerd voor het behoud van de jongerenwerkplaats. Een wandeling vanaf de werkplaats in de Waterstraat eindigde bij het gemeentehuis. Daar deden verontruste ouders en jongeren brieven in de bus. De ongeveer zestig deelnemers riepen de gemeente op er alles aan te doen dat de werkplaats niet verdwijnt.
Bij Walhallab in Zutphen konden tot de jaarwisseling jongeren die buiten de boot dreigen te vallen terecht. Het team, meesters genoemd, liet ze dingen maken met hun handen, bood structuur en stimuleerde jongeren dingen te maken die ze leuk vinden.
De rechtbank sprak eerder deze maand het faillissement over Stichting Walhallab. Ook de werkplaatsen in Helmond en Capelle aan de IJssel zijn dicht.
De gemeente Zutphen draaide eind vorig jaar de subsidiekraan dicht. Volgens een gemeentewoordvoerder ging het om een bedrag van 75.000 euro per jaar. "Maar dat heeft Walhallab niet de das omgedaan", haast hij zich te zeggen. "Dat is het stoppen van een rijkssubsidie."
Eerder schreef dagblad de Stentor over problemen bij de Zutphense werkleerplaats en van 'volgens de gemeente Zutphen' spanningen rond oprichter van Walhallab Marco Mout en de rol van een van de twee medebestuurders van de stichting. De woordvoerder van Zutphen bevestigt dit.

'Ik weet niets van financiën'

De rechtbank in Arnhem ontsloeg de penningmeester en secretaris op 20 oktober 2023, blijkt uit een gerechtelijke uitspraak. Beiden hadden aan zichzelf grote sommen geld uitgekeerd. "In alle overgelegde jaarverslagen staat dat de leden van het bestuur geen vergoeding genieten voor hun inzet, dit terwijl dit wel degelijk (...) het geval was", schrijft de rechtbank in haar beschikking.
Mout zegt tegen Omroep Gelderland dat hij het gedrag van beiden te laat in de gaten kreeg. "Ik weet niets van financiën."
De ontslagen penningmeester ontkent tegen Omroep Gelderland dat hij geld van de stichting in zijn eigen zak heeft gestopt. "Walhallab was een geweldig concept", reageert hij. "Het is diep triest dat het over is. We boden jongeren een goede plek. Zij zijn de dupe van dit alles."
Oprichter van Walhallab Marco Mout.
Oprichter van Walhallab Marco Mout. © Omroep Gelderland
Ook zijn er meldingen van ongewenst gedrag bij de werkplaats in Zutphen. Hogeschool HAN zegde vorig jaar de samenwerking op na een 'serieuze melding van een van onze studenten over een onveilige situatie', zegt een woordvoerster van de HAN. "We hebben in april 2023 schriftelijk laten weten er voorlopig geen stagiaires meer te plaatsen. De studente is direct gestopt met haar stage. Ook twee andere studenten die op dat moment bezig waren met een (afstudeer)project bij Walhallab zijn toen direct gestopt."
De protestmars van ouders en kinderen is een noodkreet aan de gemeente, zegt medeorganisator Ilse Hartman. Ze wil niets zeggen over 'het gedoe' rond de jongerenwerkplaats. "Het gaat er ons niet om wie goed of fout is geweest. Het gaat ons om de kinderen. Walhallab was een hele goede plek voor mijn kind."
Bekijk hier de start van de protestmars:
Protest voor behoud failliete jongerenwerkplaats

Zoon van Ilse bloeide helemaal op

Haar zoon (14) was een buitenbeentje op de basisschool. Hartman: "Hij maakte zich druk om het milieu en was bezig met politiek, was veel ouder dan zijn leeftijdsgenoten. Bij Walhallab bloeide hij helemaal op." Hij werd na de gedwongen sluiting van de werkleerplaats wanhopig en verdrietig. "Hij heeft dat omgezet in actie voor de mars van vandaag."
Bij Walhallab kregen jongeren onderdak die in andere jeugdzorginstellingen helemaal waren vastgelopen, zegt oprichter Mout.
Een moeder in de omgeving van Arnhem zegt dat het leven van haar zoon (ook 14) 'er volstrekt anders uit zou hebben gezien' als hij enkele jaren geleden niet bij Walhallab terecht had gekund. "Ik weet dat er meer kinderen en jongeren zoals mijn zoon tot voor kort veilig waren en groeiden op de schouders van de meesters van Walhallab. Ik durf niet te denken aan wat er met hen gebeurt als zij het weer alleen moeten uitzoeken. Want ook bij hen zal, net als bij ons, de reguliere hulpverlening niet of niet op tijd een oplossing kunnen bieden."
Mijn zoon leerde dat hij meer kon dan hij dacht
bezorgde moeder
Haar zoon kwam in 2018 bij Walhallab terecht door overprikkeling op school. Leerkrachten en ondersteunend personeel hadden geen adequate aanpak voor hem, zegt de moeder. "Achter zijn explosieve gedrag zat een hoop frustratie maar vooral vreselijk veel stress, verdriet, onzekerheid en zelfs tekenen van depressie. Mijn zoon leerde dat hij meer kon dan hij dacht én dat onzin niet getolereerd werd. Hij groeide, werd zelfstandiger, rustiger en stabieler. En die verandering bleef. Er blijven moeilijke momenten, maar daar weet hij nu mee om te gaan."

Gemeente wil met ouders praten

De gemeente Zutphen wil graag in gesprek met de ouders, zegt de woordvoerder tegen Omroep Gelderland. Hartman denkt daar het hare van. "Ik heb 30 januari een brief geschreven aan de wethouder en daar kreeg ik pas afgelopen donderdag een reactie op. Met een uitnodiging om op 28 maart te komen praten. Dan is alles al besloten."
Curator Eric Looijen in Arnhem werkt aan een doorstart van werkleerplaats Walhallab in Zutphen. Hij was niet bereikbaar voor een toelichting.