Arnhem en omstreken

Gewoon niks kopen wat je niet nodig hebt, Julia doet het al 10 jaar

Er is genoeg kleding op de wereld om 20 jaar vooruit te kunnen
Er is genoeg kleding op de wereld om 20 jaar vooruit te kunnen © Milieu Centraal
ARNHEM - Er is meer dan genoeg textiel op de wereld om twintig jaar mee vooruit te kunnen. Toch kopen Nederlanders gemiddeld vijftig nieuwe kledingstukken per jaar, wat deze week aanleiding was voor een nieuwe campagne van Milieu Centraal. Voor Julia (28) uit Arnhem is dat niet nodig. Zij koopt al jaren alleen het hoognodige, en dat bovendien tweedehands. En dat bevalt haar super.
"Je hebt zoveel dingen die de wereld je aanbiedt helemaal niet nodig", zegt de Arnhemse. Volgens onderzoek komt er elk jaar een miljard nieuwe kledingstukken op de Nederlandse markt. Als iedereen zes kledingstukken minder koopt, scheelt dat net zoveel CO2-uitstoot als 85.000 rondjes met de auto om de wereld.

'Beetje een knieperd'

"Ik besloot 10 jaar geleden zelf te bepalen wat ik nodig vond. Eigenlijk begon dat omdat ik een beetje een ouderwets Nederlandse knieperd ben. Maar na een tijdje kom je er dan achter dat je gewoon echt zonder het meeste kunt. En dat je nét zo leuk bent als je niét achter een schoonheidsideaal of steeds wisselend modebeeld aan jaagt."

Aanbod weerstaan

Twee op de drie Nederlanders vanaf 18 jaar weet dat het beter is voor het milieu om minder kleding te kopen. Maar slechts één derde (33 procent) geeft aan ook echt bewust minder kleding te kopen. Het aanbod is de grote verleider: sommige merken komen elke twee weken met een nieuwe collectie. Milieu Centraal biedt daarom nu een training aan die moet helpen die verleiding te weerstaan.

Goede stoffen, geen hypes

Julia heeft alvast tips. "Als ik iets wil, bedenk ik eerst of ik het wel echt nodig heb. Zo ja, dan kijk ik naar tijdloze basisstukken die je goed kunt combineren. Koop geen hype, want die gaat toch voorbij. En als je koopt, probeer dan tweedehands. Er zijn apps genoeg waar je met kopersbescherming kunt slagen. Ontkom ik niet aan nieuw, dan kijk ik goed naar de kwaliteit en doe ik eerst wat onderzoek of het fijne goede stoffen zijn." Nog een tip, waar ook de online training van Milieu Centraal op wijst, is om goed uit te zoeken wat je eigen stijl is, zodat je miskopen voorkomt.

Leuk maken

Een goede tip is volgens Julia om het leuk voor jezelf te maken. "Ik heb geprobeerd totaal zonder het kopen van plastic te leven. Dat was heel erg lastig. Je moet jezelf niet kwellen, want dan ben je niet duurzaam voor je eigen gemoedstoestand. Voor mij is het wel een sport om er zo goed mogelijk in te zijn. Ik heb het gevoel dat ik heb gewonnen als ik voor 40 euro prachtige Italiaanse design laarzen heb gevonden."
Wat Julia betreft gaat de vlieger ook op voor interieurspulletjes. "Laat je niet verleiden door reclames en sociale media. Koop nooit op afbetaling en tel tot 10 voordat je iets koopt."

Lekker goed eten en drinken

Wat Julia niet uitgeeft aan kleding, tierlantijnen en hypes, spendeert ze aan goed eten en drinken en ervaringen met vrienden. "Het kan veel rust geven om minder spullen te hebben. Voor mij voelt het beter."