Rivierengebied

In opspraak geraakte burgemeester draagt taken over

De burgemeester en het pand.
De burgemeester en het pand. © Omroep Gelderland
ZALTBOMMEL - Burgemeester Pieter van Maaren van Zaltbommel heeft zijn taken op het gebied van handhaving van de regels voorlopig overgedragen aan wethouder Ed Goossens. Van Maaren raakte onlangs in opspraak toen bleek dat hij enkele jaren geleden de ramen en kozijnen in zijn monumentale woning verving zonder dat hij daarvoor een vergunning had.
De monumentencommissie ontdekte de misstap van de burgemeester en stuurde er een brief over aan de commissaris van de Koning en de gemeenteraad. De voorzitter van de monumentencommissie betichtte Van Maaren ervan dat hij onjuist had gehandeld en zei dat Van Maaren 'willens en wetens' de wet overtrad.
De burgemeester maakte excuses, zei te 'balen als een stekker' en zei de gang van zaken te betreuren. De gemeenteraad besloot tijdens een ingelaste raadsvergadering om geen integriteitsonderzoek naar Van Maaren in te stellen. De raad moet nog wel bepalen of Van Maaren de vergunning voor de verbouwing achteraf alsnog krijgt.

OM doet nog onderzoek

Het Openbaar Ministerie ontving een melding van iemand over de zaak en onderzoekt die nog. Het is nog niet bekend of er een strafrechtelijk onderzoek komt.
Voorlopig neemt wethouder Goossens de handhavingstaken van de burgemeester over. Dat blijft hij doen tot de kwestie over de woning helemaal achter de rug is.