Stedendriehoek / Achterhoek

Laatste recreanten staken strijd en vertrekken van camping Warnsveld

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © Omroep Gelderland
WARNSVELD - Twaalf recreanten die hun chalet op camping Warnsveld niet wilden weghalen, vertrekken nu alsnog. De nieuwe eigenaar, een internationale investeringsmaatschappij, heeft ze uitgekocht. "Deze week is de laatste overeenkomst getekend", zegt SP-raadslid Mart de Ridder.
In december kreeg de camping een nieuwe eigenaar. Die maakte de zestig standplaatshouders al vóór de officiële overname duidelijk dat zij binnen drie maanden zouden moeten vertrekken. Het gevolg: boze en verontwaardigde campinggasten.
"De opzegtermijn is een jaar", reageerde Fred Koebergen destijds. Al 25 jaar is hij een vast gezicht op de camping.

Strijden voor meer tijd

Volgens de koper, Yoko Village, hebben de stacaravanhouders geen enkel recht om op de camping te blijven. Van de vijftig recreanten haalde het overgrote deel de stacaravan dan ook weg. Zo'n vijftien mensen, waaronder Koebergen, verzet zich ertegen. Ze laten van zich horen in de Zutphense politiek en krijgen steun van de landelijke werkgroep Recreanten Recht.
Toch hebben ze nu besloten om weg te gaan. "De actiegroep heeft recent collectief besloten om over te gaan op uitkoop", vertelt raadslid Mart de Ridder. Hij zette zich in voor de rechten van de recreanten én hoopte een betaalbare camping in Warnsveld te kunnen behouden.
"Maar nog een jaar blijven staan op een terrein dat straks verandert in een bouwput én een lange juridische strijd, daar hebben ze geen zin in." En dus staken de recreanten hun actie.

'Je zal weg moeten'

Simeon van der Swan, projectleider bij Yoko Village, is blij dat de stacaravans verdwijnen. "Je kunt blijven, maar de opzegging was gedaan en dan kan het misschien nog een jaar uitgesteld worden, maar je zal weg moeten. Want het houdt gewoon op. Dus op deze manier is iedereen blij."
Het bedrijf wil verder met haar plannen voor het nieuwe vakantiepark dat yoga, dans en wellness moet gaan ademen. "Over een maand staan er werkzaamheden gepland aan de infra", vervolgt Van der Swan. In de buurt is niet iedereen blij met de plannen. "Binnenkort organiseren we een informatieavond. De buurt kan dan vragen stellen en wordt bijgepraat."
Volgens SP-raadslid De Ridder zijn de Warnsveldse recreanten tevreden met het eindresultaat. Zelf zet hij de strijd voor het behoud van betaalbare campings voort. "Dat is iets van de lange adem. Dit speelt op veel meer plekken, denk aan Winterswijk en Tiel. Het is een mode-ding dat campings worden opgekocht door investeringsmaatschappijen. Er moet iets veranderen in de wet."

Voorlopig ligt alles stil

Ronit Aizenberg Kurz liet eerder namens Yoko Village weten dat in juni de eerste gasten moeten arriveren op het nieuwe vakantiepark. Ook moet er deze zomer een festival en grote lancering van het natuurhotel plaatsvinden, valt te lezen op de website.
Of dat gaat lukken is de vraag, de provincie Gelderland heeft alle werkzaamheden op het terrein stilgelegd omdat er nog een ecologisch onderzoek gedaan moet worden. "Dat moet in beeld brengen of er beschermde diersoorten aanwezig zijn", aldus woordvoerder Everdien Gunsing.
Zo'n onderzoek is volgens Gunsing verplicht. "Afhankelijk van de resultaten is een verdiepend onderzoek nodig. Dus we kunnen nu niet zeggen wanneer ze weer verder kunnen."

Camping én vakantiewoningen

Op het terrein van Yoko Village moeten naast campingplekken straks zestig vakantiewoningen verrijzen. Het bedrijf wil kavels gaan verkopen, in eerste instantie aan mensen die investeren in Yoko Village Zutphen.

De gemiddelde kavelprijs zal naar verwachting 140.000 euro bedragen, schatten de ondernemers op hun website. Kopers mogen dan vervolgens zelf hun vakantiehuis laten bouwen.