Gelderse Vallei / Stedendriehoek

Zo achtervolgde de marechaussee 'knettergekke' snelwegpiraat

De automobilist reed zichzelf klem in een doodlopende straat
De automobilist reed zichzelf klem in een doodlopende straat © Rens Hulman
BENNEKOM - Een 27-jarige man uit Gelderland is in de nacht van donderdag op vrijdag op de vlucht geslagen voor de politie. Na een lange achtervolging over onder meer de A12 en A50 kon hij in een woonwijk in Deventer worden aangehouden. Daar bleek hij zich te hebben verstopt onder een auto.
De marechaussee zag de auto rond 03:00 uur met een kapot remlicht rijden op de A12 ter hoogte van Ede, en gaf de bestuurder een stopteken. Daarop vloog de bestuurder er met 200 kilometer per uur vandoor.
De marechaussee achtervolgde een man die stopte en ging spookrijden op de A12

Stoppen en omdraaien op de A12

Hij reed de N781 op, reed door rood waardoor overig verkeer keihard op de rem moest trappen. Vervolgens reed hij weer de A12 op, waar hij opeens stopte, achteruit reed, omkeerde en begon te spookrijden tot bij een afrit, vertelt de Marechaussee. "Hij reed steeds slingerend zodat we hem niet konden inhalen", aldus een woordvoerder.

Via fietspad politie ontwijken

Weer terug op de N781 sloot ook de politie aan bij de achtervolging. "Hij bleef door rood rijden en meerdere keren over het fietspad rijden om aangesnelde politievoertuigen te ontwijken."
Op de A12 richting Arnhem sloot de Landelijke Eenheid van de politie met snelle voertuigen aan om de achtervolging over te nemen. Via de A50 reed de man in de richting van Deventer, waar hij zich klemreed in een doodlopende straat.

Warmtecamera politiehelikopter

De man sprong vervolgens uit de auto en zette het op een lopen. Een politiehelikopter die al bij de achtervolging was aangehaakt, trof de verdachte met behulp van een warmtebeeldcamera aan onder een geparkeerde auto, op zo'n 100 meter van waar de achtervolging was geëindigd. Hij werd vervolgens door agenten aangehouden.

Twee vrouwen

In de auto van de man zaten nog twee vrouwen, van wie een in Deventer woonde. Die zijn eruit gehaald. Dat gebeurde nadat agenten een ruit hadden ingeslagen om het portier te openen. Volgens een 112-correspondent ter plaatse zijn alle drie de inzittenden meegenomen naar het politiebureau.
De politie verdenkt de bestuurder op basis van zijn gedrag op het gebruik van alcohol en/of drugs. Agenten ter plaatse omschreven hem als 'knettergek'. De marechaussee rept van 'levensgevaarlijk'.