Gelderland

Dode wolf in modderpoel stierf aan geelzucht

Een wolf op de Veluwe. Foto ter illustratie.
Een wolf op de Veluwe. Foto ter illustratie. © ANP/Otto Jelsma
UDDEL - Een jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek door de Wageningen Universiteit en het nationale wildziektencentrum Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) in Utrecht. Het is voor het eerst dat is vastgesteld dat een wolf in Nederland is bezweken aan een ziekte, aldus DWHC.
Het dier had een infectie opgelopen door een bacterie die veel hondachtigen bij zich hebben, wees onderzoek uit. Maar de meeste dieren worden er niet ziek van, tenzij ze al verzwakt zijn. Dat gold voor de jonge mannelijke wolf die in Uddel werd gevonden. Het dier was mager en niet erg gespierd, waardoor de onderzoekers denken dat hij al langere tijd een slechte conditie had. Bij sectie op de wolf bleek dat hij geelzucht had.

Modderpoel

Hoe de wolf in de modderpoel terechtkwam is niet meer vast te stellen, aldus DWHC. Wel is gebleken dat hij niet meer uit de modder kon komen en in de poel is overleden. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat deze wolf nog niet eerder in Nederland was opgemerkt. Waarschijnlijk was het dier een nakomeling van de wolvenroedel die op de Noord-Veluwe leeft. Het is niet bekend of meer wolven uit deze roedel ziek zijn.