Gelderland

Wel of geen vleermuis? Nieuwbouw Laborijn ruim een half jaar vertraagd

Vleermuis (ter illustratie).
Vleermuis (ter illustratie). © ANP
DOETINCHEM - Of er daadwerkelijk een vleesmuis huist, is onduidelijk. Toch liggen de werkzaamheden voor de nieuwbouw van Laborijn bij het station in Doetinchem in ieder geval tot september stil.
De sociale dienst wilde eind vorig jaar al starten met het bouwrijp maken van de grond. Maar uit onderzoek is gebleken dat de huidige gebouwen geschikt zijn als verblijfplaats voor vleermuizen, meldt mediapartner REGIO8.

Eerst aanvullend onderzoek

Voordat er gesloopt mag worden, moet er daarom aanvullend onderzoek worden gedaan. Dit duurt tot september 2024, waardoor er in ieder geval tot die tijd niks gesloopt kan worden. Na de start van de sloop duurt het ongeveer vier maanden voor de daadwerkelijke bouw begint. Laborijn hoopt de nieuwbouw nu eind 2025 of begin 2026 in gebruik te nemen.
Op dit moment maken partijen als IrisZorg en Elver nog gebruik van ruimtes op het complex. Deze huurders zouden in april van dit jaar weg moeten, dat is volgens Laborijn niet veranderd. “Ondanks de latere start van de sloopactiviteiten gelden vooralsnog de huidige afspraken die we met de huurders hebben”, meldt een woordvoerder.
Op de achtergrond wordt er gewerkt aan het afronden van de schetsen en tekeningen voor de nieuwbouw, dit moet in april klaar zijn. Ook de totale kosten zijn volgens de woordvoerder nog onbekend: “Het totale budget omvat veel variabelen. Die zijn nog niet allemaal bekend.”

Bijna vijfhonderd woningen

Duidelijk is wel dat Laborijn maar een gedeelte van het hele terrein gebruikt voor de nieuwbouw. De gemeente Doetinchem ziet ruimte om op de resterende grond bijna vijfhonderd woningen te realiseren. Hiervoor is inmiddels een subsidieaanvraag gedaan bij het Rijk.
De situatie met de vleermuis doet denken aan die van De Hoevert in Didam. De sloop van het voormalige zwembad werd vertraagd omdat er mogelijk een vleermuis in een gleufje in een muur zat. Pas toen uit onderzoek bleek dat het diertje er niet zat, ging het gebouw tegen de vlakte.