Rijk van Nijmegen

Wat te doen met meer dan een miljoen foto's?

Jan van Teeffelen fotografeerde een halve eeuw Nijmegen
Jan van Teeffelen fotografeerde een halve eeuw Nijmegen © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Meer dan een miljoen foto's. Niet digitaal, maar ouderwets opgerolde film in rolletjes. Wat moet je er mee? Weggooien? Eeuwig zonde vinden ze bij de Stichting Jan van Teeffelen. Die Jan fotografeerde een halve eeuw zijn stad Nijmegen. En dat is een historische schat aan beelden.
Jan van Teeffelen overleed in 2011. Een markante man die in een huisje in de schaduw van de Sint Stevenskerk woonde. Grote broche op een sjaal en altijd op sandalen. Zomer én winter.
In de zomer met blote voeten erin en in de winter met twee paar sokken. En onafscheidelijk van zijn sigaret. Rookte van zijn veertiende tot hij overleed op 81-jarige leeftijd. Hij fotografeerde voor de gemeente, de Raboud Universiteit, het UMC en voor De Gelderlander.

Ontelbare Nijmegenaren

Maar hij maakte ook veel vrij werk. Bijvoorbeeld van de natuur rond Nijmegen. Fotografeerde eigenlijk altijd zodra hij de deur uitstapte. Van Teeffelen fotografeerde graag mensen. Nijmegenaren vooral. Maar ook grootheden als Oleg Popov, Tina Turner en Herman Brood.
Kijk naar een korte reportage over de fotograaf, zijn werk en wat daar nu mee gebeurt:
Megaklus: meer dan een miljoen foto's digitaliseren
Aan de hand van zijn foto's kun je zien hoe Nijmegen met het verstrijken van de tijd veranderde. Met zijn camera legde Jan de geschiedenis van de Waalstad vast. Een halve eeuw lang.

Erfgoed

Dat Nijmeegs erfgoed mag niet verloren gaan vinden de mensen van de Stichting Jan van Teeffelen. Zijn zoon Marc was al begonnen met het digitaliseren van het werk van zijn vader, maar kon dat niet afmaken doordat hij net als zijn vader overleed aan kanker.
Fotografen Ger Loeffen en Henk Braam hebben de taak nu op zich genomen om het werk van Jan te bewaren voor de toekomst. Daar moet in ieder geval een boek en een expositie uit voortvloeien. Wie zelf iets van het werk van Jan van Teeffelen wil bemachtigen krijgt daar komende zaterdag 2 maart de gelegenheid voor.