Rijk van Nijmegen

Dit is waarom dit opvallende kunstwerk hier staat

Wat moet deze 'flessenopener' voorstellen?
Wat moet deze 'flessenopener' voorstellen? © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Iedereen kent het: je wandelt al jaren zonder omkijken langs een gigantisch standbeeld, kleurrijk kunstwerk of gek gebouw. Maar niemand die je kan vertellen waarom het er staat. Of toch wel? Deze week: waarom een filmmaker een gigantische flessenopener kreeg.
'Dikwijls, ver weg, bleef Nijmegen, mijn jeugd toch dicht bij mij'. Dat staat dikgedrukt op het het gigantische stenen kunstwerk op het Joris Ivensplein, dat in de volksmond bekendstaat als de 'flessenopener'.
Het monument werd speciaal gemaakt voor de van origine Nijmeegse filmmaker. Toch werd hij niet altijd met open armen ontvangen in Nijmegen. In opdracht van de overheid filmde Ivens in 1944 de bevrijding van Indonesië, dat destijds nog onder Nederland viel. Eenmaal daar nam de filmmaker ontslag.

Niet meer welkom in Nederland

In zijn film Indonesia Calling toont hij dat Nederland niet bezig was met de bevrijding, maar met het opnieuw koloniseren van het land. Dat leidde ertoe dat hij niet meer welkom was in Nederland. Hij werd bestempeld als ‘persona non grata’ - een ongewenst persoon.
Wat het beeld werkelijk voorstelt, is heel iets anders dan gereedschap om je biertje mee te openen.
Kunstwerk of 'flessenopener'?

Kunstroute door Nijmegen

Dit is de derde stop van de kunstroute door Nijmegen. De volgende volgt volgende week. Benieuwd naar de andere kunstwerken?
De derde stop op de kunstroute is onthuld.
De derde stop op de kunstroute is onthuld. © Omroep Gelderland