Stedendriehoek / Achterhoek

Deze drie partijen zijn nu aan zet in het brugdrama in Lochem

Rond 11.15 uur viel de brugboog uit de takels naar beneden.
Rond 11.15 uur viel de brugboog uit de takels naar beneden. © ANP
LOCHEM - Een dag na het fatale ongeluk in Lochem heerst een oorverdovende stilte op de bouwplaats. Bij werkzaamheden aan de brug over het Twentekanaal schoot een brugboog los en stierven twee mensen. Het werk in Lochem is tot nader order stilgelegd. Het is nu eerst tijd voor grondig onderzoek en daar zijn drie partijen bij betrokken.
Nog op de dag van het ongeluk meldden drie technisch onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zich in Lochem. Zij waren daar voor een zogeheten voorverkenning. Ze namen de situatie op de bouwplaats in ogenschouw, maakten aantekeningen, namen foto's, maakten video's en probeerden zich een eerste beeld te vormen van het drama dat zich die ochtend ontvouwde.

Tijdspad onzeker

De onderzoekers kijken nu of het nodig is over te gaan tot een formeel onderzoek. Die afweging maakt de Onderzoeksraad intern. Hoe lang het duurt voordat de conclusie op tafel ligt, is nog niet te zeggen. "Het hangt helemaal af van wat tijdens de voorverkenning is aangetroffen", zegt Pauline Gras namens de Onderzoeksraad.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid is gevestigd in Den Haag.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid is gevestigd in Den Haag. © ANP
"Ik hoop natuurlijk dat het een kwestie van dagen is voor we iets kunnen zeggen en niet één van weken. Maar onze algemene insteek is de vraag of we hier veiligheidslessen uit moeten trekken. Is op basis van de voorverkenning het inzicht ontstaan dat hier sprake was van een veiligheidstekort? Die afweging willen we zorgvuldig maken."

De Arbeidsinspectie

Deze donderdag hebben zich nieuwe mensen gemeld op de bouwplaats: arbeidsinspecteurs en rechercheurs van de Nederlandse Arbeidsinspectie. De arbeidsinspecteurs stellen de locatie, die als plaats delict wordt gemarkeerd omdat er mensen zijn omgekomen, veilig en onderzoeken wat er exact is gebeurd.
Waar ging het mis? Hoe kon dat gebeuren? Waar was iedereen op dat moment en wie droeg verantwoordelijkheid voor iedere handeling? De antwoorden op die vragen worden getoetst aan de wet. Want een bouwbedrijf moet de wet naleven tijdens werkzaamheden.
De Arbeidsinspectie gaat nauwkeurig na of alle regels zijn nageleefd in Lochem.
De Arbeidsinspectie gaat nauwkeurig na of alle regels zijn nageleefd in Lochem. © ANP
De rechercheurs in Lochem zijn medewerkers van de Bijzondere Opsporingsdienst (BOD) van de Arbeidsinspectie en kijken naar het strafrechtelijke deel van het brugongeluk. Zij bekijken of er een schuldvraag is en of het nodig is om, in samenwerking met het Openbaar Ministerie, proces-verbaal op te maken. Ze roepen getuigen van het ongeluk op en horen die, stellen beelden veilig van het ongeluk en onderzoeken materiaal dat gebruikt werd.

Bouwbedrijf

BAM is het bedrijf dat de klus in Lochem uitvoerde. De bouwgigant doet op dit moment nergens onderzoek naar: dat ligt bij de twee eerder genoemde partijen. Wat BAM nu doet, is vooral zorg verlenen. Er wordt gesproken met de medewerkers die alles woensdag zagen gebeuren en daar zwaar door zijn aangeslagen. Woensdag is daar tijd voor genomen en deze donderdag gebeurt dat opnieuw. Alles gaat in samenwerking met specialisten die kennis hebben van traumaverwerking, zegt een woordvoerder van BAM.
Bouwbedrijf BAM voert de klus in Lochem uit.
Bouwbedrijf BAM voert de klus in Lochem uit. © ANP
Voor dit soort situaties heeft het bouwbedrijf crisisprotocollen en calamiteitsplannen klaarliggen. Verder werken aan de brug in Lochem is voorlopig niet aan de orde. "Als de locatie wordt vrijgegeven, wordt ervoor zorggedragen dat de veiligheid van de constructie is gegarandeerd. Dan pas volgt er een inspectie en nadere vervolgstappen", aldus de woordvoerder.