Gelderland

Code geel wegens zware windstoten

Een omgewaaide boom tijdens een eerdere storm.
Een omgewaaide boom tijdens een eerdere storm. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Het KNMI geeft code geel af vanwege zware windstoten. In Gelderland kunnen die een snelheid bereiken tot 110 kilometer per uur.
In Gelderland geldt de waarschuwing van 20.00 tot 02.00 uur. Volgens het KNMI zijn er donderdagavond zware windstoten. Landinwaarts gaan die 80 tot 90 kilometer per uur, of zelfs harder.

'In de gaten houden'

Volgens weerman Raymond Klaassen van Weerplaza is het in de ochtend nog droog in Gelderland: "Alle regen van gisteren is grotendeels verdwenen. Vanochtend blijft het ook droog in Gelderland, maar vanmiddag is dat anders", aldus Klaassen. "Dan gaat het vanuit het zuidwesten regenen. Het gaat inderdaad stevig doorregenen. Er komt een actieve storing, die gaat over het land trekken van zuidwest naar noordoost. Dat gaat in de loop van de middag gebeuren, maar het gaat ook de hele dag door. Het is er toch eentje om in de gaten te houden."

Onstuimige avond

"Het belooft een onstuimige avond te worden", zegt de weerman: "Het is een lagedrukgebied dat nu nog helemaal niet op de weerkaarten staat. Dat gaat in de loop van de ochtend ontstaan in het zuiden van Engeland. En dat wordt een venijnig ding, zoals het er nu naar uitziet. Dat betekent dat het vanmiddag al flink gaat waaien. Er komt een matige tot krachtige zuidelijke wind te staan."
Vanavond neemt die wind dan nog wat in kracht toe. Ook in Gelderland is dat goed te merken. "Dan wordt het weerbeeld meer buiig. En dan kunnen er echt zware windstoten gaan voorkomen van misschien wel 110 kilometer per uur. Dat is helemaal niet uitgesloten in het tweede deel van de avond en het eerste deel van de nacht."

Losse spullen weghalen

"In de loop van de nacht gaat die wind wel afnemen. Maar 110 kilometer per uur, dat zijn echt wel windstoten waar je even rekening mee moet houden", zegt Klaassen. Hij raadt daarom iedereen aan losse spulletjes of vuilcontainers die buitenstaan, op te ruimen: "Anders ligt het vanavond ergens anders."
Volgens Klaassen is het weer vrijdag dan weer een stuk rustiger. "Dan zitten we ook in een andere luchtsoort. Want vandaag kan het nog wel 12 tot 13 graden worden. Maar morgen is het veel als we de 9 graden halen. Maar we hebben dan wel een stuk rustiger weerbeeld. Er staat nog steeds wel een matige wind uit het zuidwesten. Er is ook af en toe wel ruimte voor de zon, en er valt zo af en toe een bui. Maar de meeste wind is dan echt wel weer voorbij. Dat gaat in de loop van de nacht echt afnemen."