Stedendriehoek

'Ik stond te trillen', Melanie was bij brugongeluk Lochem

Verslaggever Melanie Lokate maakte het drama van dichtbij mee
Verslaggever Melanie Lokate maakte het drama van dichtbij mee © Rens Hulman / Omroep Gelderland
LOCHEM - "Er was meteen paniek en ik hoorde bouwvakkers 'reanimatie' schreeuwen. Zelf stond ik te trillen op mijn benen." Verslaggever Melanie Lokate van Omroep Gelderland blikt terug op het fatale brugongeluk in Lochem. Ze maakte het drama vanochtend van dichtbij mee. "Een uur lang kwamen er hulpdiensten aanrijden."
De nieuwe brug over het Twentekanaal wordt beschouwd als toekomstig icoon voor de stad. Deze woensdag zou de eerste brugboog worden geplaatst. Een feestelijk moment waar Melanie verslag van wil doen. Maar het loopt helemaal anders.
Om 10.00 uur is ze op de bouwplaats. "We stonden op een uitkijkpunt, maar ik kon daar geen mooie plaatjes maken. Ik vond het saai", blikt ze terug. Daarom rijdt de journalist met haar camera naar de andere kant van het kanaal. "Toen ik daar was, hoorde ik opeens een harde knal, bam. Ik ben meteen weer in de auto gesprongen."
Het brugdeel blijkt van grote hoogte te zijn neergestort op een bouwsteiger. De ravage is groot. "Op de bouwplaats was iedereen in paniek. Na een paar minuten kwam de eerste ambulance al aanrijden. Die moet in de buurt zijn geweest, het ging zo snel", vertelt Melanie.

Lang gereanimeerd

Binnen een mum van tijd zijn de hulpdiensten massaal aanwezig: politie, brandweer, ambulances en twee traumahelikopters. Eén persoon is tijdens het ongeluk van een 50 meter hoge bouwtoren gevallen. Melanie, die staat te trillen op haar benen, ziet dat het slachtoffer heel lang wordt gereanimeerd. Een ander slachtoffer ligt nog op die toren. "Deze persoon was op slag dood denk ik."
Er hangt nog enige tijd een helikopter boven dat slachtoffer, maar hulp komt te laat. De twee mensen op de bouwtoren komen om het leven. We weten inmiddels dat het om een Pool en een Belg gaat. Twee anderen raken ernstig gewond.

Hoe kon dit gebeuren?

De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat uitgebreid onderzoek doen naar hoe het ongeluk kon gebeuren. Volgens Melanie waaide het op dat moment erg hard. Of dat een rol heeft gespeeld bij het ongeluk, weet ze niet. "Ik kreeg 's ochtends een appje van de provincie dat het hoogste deel van de brug daarom niet werd geplaatst. Er is dus over nagedacht."
Pas later denk je: er zijn twee mensen overleden, verschrikkelijk
Melanie had vooraf niet kunnen bedenken dat het zo mis kon gaan. "Ik was op pad voor een kleine reportage over de brug en dan krijg je dit." Volgens haar duurde het even voordat het tot haar doordrong hoe ernstig het was. "Je beseft niet meteen wat er is gebeurd. En als journalist zet je daarna ook een knop om en ga je aan het werk", legt ze uit. "Pas later denk je: er zijn twee mensen overleden, verschrikkelijk."
Door haar werk als regiojournalist in de Achterhoek kreeg ze veel berichtjes van mensen uit de omgeving van Lochem. "Van jeetje wat heftig. Ik ben thuis, heb de koffie klaar. Dat zijn dan mensen die je af en toe voor de camera hebt. Dat vind ik bijzonder."