Stedendriehoek

Dit is wat we nu weten over het brugongeluk in Lochem

De hulpdiensten waren massaal aanwezig na het ongeluk.
De hulpdiensten waren massaal aanwezig na het ongeluk. © Rens Hulman
LOCHEM - Het had een feestelijk moment moeten zijn in Lochem, het inhangen van een brugboog in de gloednieuwe Nettelhorsterbrug. Maar het ging vanochtend gruwelijk mis. De brugboog schoot loos waardoor twee mensen om het leven kwamen en twee anderen ernstig gewond raakten. Dit is wat we tot nu toe weten over het drama, een tijdlijn:
 • De Veiligheidsregio meldt even na 11.30 uur op X dat er een ongeluk is gebeurd bij de werkzaamheden aan de brug en dat er mensen bekneld zitten. Hulpdiensten zijn massaal aanwezig om de slachtoffers te bevrijden. Hoeveel gewonden er zijn en hoe ernstig hun letsel is, is nog niet duidelijk.
 • Een verslaggever van Omroep Gelderland die ter plaatse is, zegt dat medewerkers bezig waren bogen in te hangen op de brug in aanbouw, toen één van die bogen begon te wiebelen en naar beneden viel. De brugboog viel op een platform of stellage waarop mensen aan het werk waren.
 • Kort daarna meldt de Veiligheidsregio dat er - voor zover bekend - vier gewonden zijn gevallen. Drie van hen zouden er slecht aan toe zijn.
 • "Ik maak me ernstig zorgen over de werklieden die daar aan het werk waren. Die stonden in een toren midden onder de brug te assisteren", zegt Max Schurink, projectleider van de provincie Gelderland. Hij zag het ongeluk gebeuren.
 • Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie is het brugdeel op minstens twee slachtoffers gevallen. De toezichthouder gaat naar Lochem om daar onderzoek te doen naar het ongeluk.
 • De provincie Gelderland zet een crisisteam op naar aanleiding van de deels ingestorte brug in Lochem. De provincie is opdrachtgever van de bouw van de brug. Een woordvoerster spreekt van een 'vreselijk drama'.
 • Een team van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is ook onderweg, meldt een woordvoerster. De raad wil zich 'een beeld vormen' van de situatie, om te bepalen of een onderzoek aan de orde is.
 • Even voor 13.00 uur meldt de Veiligheidsregio dat er twee dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. Twee mensen blijken gewond.
 • Slachtofferhulp Nederland start samen met de gemeente Lochem, GGD en politie een acute opvangplek op voor mensen die het dodelijke brugongeluk zagen gebeuren. Volgens Slachtofferhulp Nederland gaat het om een groep van zo'n 35 tot 40 mensen.
 • Getuigen zijn opgevangen in de kantine van een naastgelegen bedrijf. Daar zijn ook de medewerkers van Slachtofferhulp aanwezig. Sommige mensen waren speciaal gekomen om naar de start van de werkzaamheden te kijken.
 • Een reddingsgroep van USAR (Urban Search and Rescue) is onderweg naar Lochem om te kijken of ze de hulpdiensten kunnen helpen. Die zijn volop bezig met het bergen van het lichaam van een van de twee dodelijke slachtoffers.
 • Het lijkt erop dat de boog - die door een kraan omhoog werd getakeld - om onduidelijke redenen is losgeraakt. Twee mensen die daarnaast op een bouwtoren stonden van zo'n 50 meter hoog, kwamen om het leven. Het lichaam van een van hen bevindt zich op dat moment nog op die toren.
 • Burgemeester Sebastiaan van 't Erve van Lochem zegt zeer geschokt te zijn. "Ik schrok enorm", zegt hij tegen een verslaggever van Omroep Gelderland. De burgemeester hoorde al direct dat het mogelijk was dat er dodelijke slachtoffers waren. "Dan realiseer je je dat er mensen zijn die vanochtend naar hun werk zijn vertrokken en die vanavond niet meer thuiskomen. Dat is verschrikkelijk."
 • Gelders gedeputeerde Klaas Ruitenberg, die de provinciale infrastructuur in zijn portefeuille heeft, spreekt van een 'ontzettend tragisch ongeluk' en een 'onuitwisbaar verdriet'. "Het is heel moeilijk voor de werknemers die al jaren met elkaar aan dit project werken."
 • Een woordvoerder van de Veiligheidsregio meldt 17.20 uur dat het lichaam van het tweede dodelijke slachtoffer is geborgen.
 • Bouwbedrijf BAM 'heeft met grote droefheid kennisgenomen' van het ongeluk. "Dat hebben we ook intern via alle kanalen gedeeld", laat een woordvoerder weten. Hij 'kan nog geen nadere informatie geven op dit moment' over onder meer de slachtoffers.
 • De Veiligheidsregio rondt af aan de Goorseweg. De Arbeidsinspectie gaat uitgebreid onderzoek doen naar hoe dit ongeluk kon gebeuren.
 • De twee dodelijke slachtoffers zijn mannen van Poolse en Belgische afkomst. Dat laat de Arbeidsinspectie weten.
Een overzichtsbeeld van de plek waar het brugongeluk gebeurde.
Een overzichtsbeeld van de plek waar het brugongeluk gebeurde. © Omroep Gelderland