Achterhoek

Een keer per jaar gaat deze oude munitiebunker open, dit is waarom

De oude munitiebunker waarin vleermuizen kunnen overwinteren.
De oude munitiebunker waarin vleermuizen kunnen overwinteren. © Omroep Gelderland/Staatsbosbeheer
DOETINCHEM - Een oude munitiebunker op landgoed Slangenburg in Doetinchem biedt tegenwoordig alle ruimte aan vleermuizen om te overwinteren. Eén keer per jaar gaat het luik van de munitiebunker open om te tellen hoeveel vleermuizen er verblijven.
"We moeten een muts op doen", zegt Doreen Rugers van Staatsbosbeheer terwijl zij en vrijwilliger Hanneke zich wurmen door een klein gat om in de bunker te komen. "Als wij naar binnen gaan dan gaat de temperatuur omhoog en doordat we de muts opdoen, stralen we iets minder warmte uit."
Nadat ze binnen zijn, is slechts een zwarte ruimte te zien. Het is er pikkedonker. Met een zaklamp gaan beiden alle muren, gaten en spleten zorgvuldig af op zoek naar vleermuizen.
Hoe dat eruit ziet, bekijk je in deze reportage:
Zo tel je vleermuizen net voor ze wakker worden.

Niet alle vleermuizen zitten in de bunker

De dames vinden slechts één vleermuis: "Het voorjaar is te vroeg", zegt Rugers. "De vleermuizen zijn al lang op pad." Het is ook lastig te zeggen hoeveel vleermuizen er gezeten hebben tijdens de winter.
"Iedere vleermuis lijkt wel iets anders te willen. De ene kiest voor deze ruimte, maar sommigen zitten in een holle boom en anderen zitten weer in woonwijken", legt Rugers uit. "Monitoren is dus heel erg lastig."
Toch is er goed nieuws voor de vleermuis, leren ze in de bunker: "Het gaat beter met de vleermuis in dit gebied dan vorige eeuw."