Arnhem en omstreken

Steeds meer jonge motorrijders: 'Mijn ouders vinden het niks'

Een jonge vrouw krijgt motorrijles.
Een jonge vrouw krijgt motorrijles. © ANP
ARNHEM - De motor is populair. De afgelopen tien jaar is het aantal jongeren dat een motor koopt met bijna de helft toegenomen, blijkt uit cijfers van brancheverenigingen. Ook in Gelderland zijn motoren onder jongeren geliefd. Maar ouders zitten er niet altijd om te springen.
Volgens cijfers van BOVAG kochten Gelderse jongeren 26 procent meer motoren dan vijf jaar geleden. En uit cijfers van het CBR blijkt dat bijna de helft van alle mensen die vorig jaar hun motorrijbewijs behaalden, een jongere was.
Dat komt volgens Arjan Everink van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) doordat de motor zo'n handig vervoersmiddel is: "Je staat niet in de file, want daar mag je tussendoor rijden. Het is ook een uitlaatklep, een manier van ontspannen. En het is makkelijker parkeren, je hebt altijd wel een plekje."

Cooler, sneller, enger

De 23-jarige Shane uit Aerdt is een van die jonge bestuurders met een vers motorrijbewijs: hij slaagde in december voor zijn examen. "Ik gebruik hem om te toeren met mijn vriendin en voor woon-werkverkeer", vertelt hij. "Al vanaf mijn zestiende heb ik motor willen rijden. De vrijheid en de durf spreken me aan. En het ziet er natuurlijk vet uit."
Maar dat is niet het enige, het scheelt Shane in de ochtendspits ook nog eens tijd. "Zeker als ik vanuit Arnhem richting Duiven moet, is het met de motor een stuk sneller omdat daar altijd file staat."
Het is praktischer dan overal op de fiets naartoe
Ook Leona (19) uit Duiven droomt al lang van motorrijden. "Maar ik mag het nog niet, want ik ga eerst voor mijn autorijbewijs. Dat is het meest praktisch. Maar als ik die heb, ben ik van plan voor de motor te gaan. Dat is toch praktischer dan overal op de fiets naartoe. Het is old fashioned, het maakt de reis interessanter."

Ouders minder enthousiast

Maar zoals wel vaker bij trends onder jongeren, reageren familieleden minder enthousiast op het idee. "Iedereen in het gezin vindt het spannend, want ze denken dat het gevaarlijk is", zegt Shane.
Bij Leona is dat niet anders: "Het wordt thuis niet echt aangemoedigd om aan mijn motorrijbewijs te beginnen. Mijn ouders vinden een auto veiliger. Met name hoe het andere verkeer op motorrijders reageert, vinden ze spannend. Dus iedere keer als ik het erover heb, zegt er wel iemand: 'pas maar op'."
Ondanks de twijfels van het thuisfront, zit Leona hoe dan ook over een paar jaar op de motor. "Het idee van vrijheid is te cool. Ik ga sowieso ooit een keer motorrijden op het circuit, en ik denk ook wel op de weg." Misschien gaat ze dan wel op toertocht met haar schoonfamilie. "Die gaan graag rijden in de zomer. En ik mag niet mee achterop, dus ik heb dan wel echt een eigen motor nodig."

Nieuw of tweedehands?

De aankoopcijfers van nieuwe motoren vallen in het niet bij hoe veel tweedehands exemplaren er van hand tot hand gaan. In 2023 kochten meer dan 20.000 jongeren een gebruikte motorfiets, tegenover zo'n 1400 nieuwe motoren.
Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden, maar nog steeds erg weinig. Ook Shane tikte een tweedehandsje op de kop: "Voor mijn rijbewijs betaalde ik al 2500 euro, als je een beetje een goede tweedehands motor wilt ben je ook weer duizenden euro's kwijt."