Arnhem en omstreken

Na ruim 25 jaar krijgt dit café een nieuw leven

Jarenlang stond de tijd stil in het café aan de Bloemstraat in Arnhem.
Jarenlang stond de tijd stil in het café aan de Bloemstraat in Arnhem. © Omroep GLD
ARNHEM - Ruim 25 jaar stond de tijd stil in Café L'Amérique in Arnhem. Nadat de kroegbaas voor het laatst de deur op slot draaide, werd het een tijdcapsule. Maar nu zal het café weer gaan leven, dankzij een projectontwikkelaar die de ziel van de locatie voelde.
De afgelopen jaren is het bergafwaarts gegaan met het pand aan de Bloemstraat. Er werd meermaals ingebroken en het kwam nog verder in verval. Projectontwikkelaar Lambert Zwakhoven kocht het pand. Hij was voornemens er appartementencomplexen van te maken. Dat doet hij ook, maar het café gaat hij niet slopen. Hij wil het een nieuw leven inblazen.

'Snappen hoe de sfeer moet zijn'

De projectontwikkelaar werd gegrepen door het verhaal van het café. En wilde het daarom in de stijl van vroeger herstellen. "We zullen daarom ook erg selectief zijn aan wie we het gaan verhuren", legt hij uit. "Het moet iemand zijn die snapt wat de sfeer van het café moet zijn."
Delen van de bar zullen hersteld en hergebruikt worden. "Het moet in de staat teruggebracht worden, van hoe het toen was. Maar dan wel iets moderner." Er wordt een ondernemer gezocht bij de sfeer. Het was lange tijd een raadselachtige plek uit het verleden. Nu moet het weer een bruisende plek worden.

Tijdcapsule

Ruim 25 jaar zag alles er zo uit als toen het in 1996 werd achtergelaten. De kranten lagen nog op tafel en de asbakken waren nog vol. Het is een triest verhaal. Eigenaar Carl Bonatz sloot het café tijdelijk - tenminste dat dacht hij. Hij moest naar het ziekenhuis, hing een briefje op en deed de deur op slot. Niet wetende dat het de laatste keer zou zijn dat hij de deur achter zich dichttrok.
Hij had een dochter, Trudy. Als kind kreeg ze een hersenbloeding waardoor ze daarna erg aan haar vader hing. Ze kon zijn dood niet verkroppen, waardoor ze alles in het café wilde houden zoals het was. Pas na haar dood ging de deur open. Alleen een verre achterneef - Tjalling Tjalkens - had contact met haar. "Ze hield mensen op afstand. Ze vertrouwde niemand. Er was een wantrouwen en dan heb ik het niet over een gezond wantrouwen. Er was veel meer dan dat."
Bekijk het derde deel van GLD Doc over deze bijzondere plek.
GLD doc - Het mysterie van Café L'Amérique: Deel 3