Rijk van Nijmegen

Nijmegen sluit Waalstrandjes weer af in zomer

De Waalstrandjes in Nijmegen zijn vaak in trek.
De Waalstrandjes in Nijmegen zijn vaak in trek. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Nijmegen handhaaft het afsluiten van Waalstrandjes en natuurgebieden in en bij de stad in de avond- en nachtelijke uren. Natuurgebieden zijn van 1 mei tot 1 oktober niet meer toegankelijk van zonsondergang tot zonsopgang.
De Waalstranden op het eiland Veur-Lent recht tegenover het centrum van de stad gaan dicht van middernacht tot 06.00 uur 's morgens. De maatregelen worden genomen omdat er in het verleden veel overlast was door onder meer illegale feesten, drugs, herrie en bedreigingen.

Vooral onder jongeren populair

De Waalstranden op Veur-Lent en in een deel van de Ooijpolder zijn vooral onder jongeren uit de wijde regio heel populair. In de zomer van 2021 liep de overlast in het donker zo hoog op, dat de veiligheid van bezoekers en handhavers in het geding kwam, aldus de gemeente. Daarop werd een avondsluiting ingesteld, die in 2022 en 2023 is gehandhaafd.
Uit een evaluatie die de gemeente nu heeft laten maken, blijkt dat het aantal incidenten door de sluiting is afgenomen. Daarom stelt het college van burgemeester en wethouders voor de sluiting te handhaven en er begin 2025 opnieuw naar kijken.

Discussie

De stranden in de natuurgebieden langs de Waal waren tot dit jaar 's avonds langer toegankelijk, maar dat veroorzaakte discussie volgens het college. Natuurgebieden zijn vrijwel overal gesloten van zonsondergang tot zonsopgang om de dieren rust te gunnen. Dat gaat nu ook gelden voor de gebieden met Waalstrandjes. Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat zijn eigenaar van enkele van de gebieden waar de avondsluiting gaat gelden. Zij zullen meewerken, aldus het college.