Noord-Veluwe

'Een schande!': Monumentale boom gekapt zonder dat buurt het weet

De beuk zou ziek zijn en een gevaar vormen.
De beuk zou ziek zijn en een gevaar vormen. © RTV Nunspeet
ELSPEET - De inwoners van de Krommeweg in Elspeet keken raar op toen ze een rode stip aantroffen op de oude, statige beuk ter hoogte van nummer 14. De kolossale boom moet worden gekapt vanwege ziekte. Dat de zaag er vandaag in gaat, was voor de bewoners nog niet eerder bekend. Dit leidt tot geschokte reacties.
Dat er een aanvraag was voor de vergunning van de bomenkap, werd gelezen in de huis-aan-huismap die op de deurmat belandde. De bewoners van het perceel met de betreffende boom wisten van niets. Ze kwamen erachter door een aanvraagvermelding in de map. "Wij wisten van niets. We hebben zelf die aanvraag niet gedaan en zijn niet op de hoogte gebracht", vertellen ze aan RTV Nunspeet.

Boomchirurg komt langs

Jaarlijks wordt de oude beuk onderzocht door boomchirurgen vanwege zijn hoge leeftijd. Bij het laatste onderzoek bleek dat de boom ziek is en er zwammen uitgroeien. Het laatste bezoek duurde langer dan normaal, volgens de bewoner.
"Er was eerst een man. Later kwamen er steeds meer mensen bij. Het onderzoek duurde veel langer dan normaal." Zelf concludeerde ze toen dat de boom wel heel erg ziek moet zijn.
Bloemen werden neergelegd bij de boom
Bloemen werden neergelegd bij de boom © RTV Nunspeet

'Een schande'

Dat de gemeente nu op eigen houtje besloten heeft om de boom definitief te kappen, viel de bewoners rauw op het dak. "We zijn wel van mening dat als deze boom heel erg ziek is, dat die dan weggehaald moet worden." Toch vinden ze het erg raar dat de gemeente hen hiervan niet op de hoogte heeft gesteld.

Noodkap van oude reus

Niet alleen de tuineigenaren, maar ook andere inwoners maken zich hard voor de oude reus. "Het is een monumentale boom die centraal staat in Elspeet", vertelt Dries Vlijm. "Het is een schande!" Ook de overburen vinden het jammer. "Het halve uitzicht verdwijnt."
Om gevaarlijke situaties te voorkomen vindt er een noodkap plaats. Dat laat gemeente Nunspeet laat aan RTV Nunspeet weten.