Achterhoek / Rivierengebied

De oehoe is de grootste en hier zit hij

Wat een succes: steeds meer oehoes in Gelderland.
Wat een succes: steeds meer oehoes in Gelderland. © Pixabay
WINTERSWIJK - De oehoe, is bezig met een enorme opmars. De grootste uil van Nederland verovert steeds meer terrein, vooral ook in Gelderland. En daar is boswachter Tom Lammers best trots op.
Ze broeden in de steengroeve, in het bos en er is zelfs een nest in de dierentuin. De oehoe doet het tegenwoordig weer goed in onze provincie.
De vogel behoort tot de grootste uilen ter wereld en is ongeveer tweemaal zo groot als de ransuil. Door zijn opvallende verschijning was de oehoe altijd een makkelijke prooi voor jagers. De oehoe is door de eeuwen heen sterk vervolgd en mede daardoor op veel plaatsen verdwenen. Dankzij beschermende maatregelen en herintroductie is er een kentering.

Tientallen paren

Sinds 1997 broedt deze uil zelfs weer in Nederland. Anno 2024 tellen we vele tientallen broedparen in Oost-Nederland. Alleen al in de gebieden van Gelders Landschap en Kastelen in- en om Winterswijk zitten er al drie paartjes. Logisch dat we daar gaan kijken.
We gaan van het pad af en lopen een bos met hoge eiken in:

Grote vogel

Met een spanwijdte van 1.70 meter is een oehoe bijna even groot als de zeearend. En met een hoogte van 80 centimeter is de oehoe echt fors te noemen.
Het verhaal van de oehoe is eigenlijk vergelijkbaar met het verhaal van de wolf. Net als de wolf was de oehoe vroeger een bedreiging voor de jacht omdat hij ook klein wild, zoals haas en konijn, op het menu heeft staan. Nu verovert hij langzaam maar gestaag vanuit Duitsland steeds meer terrein.
Daarbij is een van de grootste problemen het vinden van een geschikt nest. De oehoe maakt zijn nest niet zelf, hij kraakt nesten van anderen zoals de buizerd. Kieskeurig is de oehoe daarbij niet: hij nestelt zelfs in een opgehangen hondenmand. Lastig is wel dat de oehoe door zijn gewicht een nest binnen enkele jaren kapot maakt. Daarom worden tegenwoordig op sommige plaatsen houten kisten in een hoge boom gehangen.
En voor je het weet sta je onder zo'n enorm groot oehoe-nest.

Veel duiven

Door zijn afgeronde vleugels maakt de oehoe bijna geen geluid en vliegt hij onhoorbaar door zijn territorium, dat vaak wel 75 vierkante kilometer groot is. De oehoe kan ook overdag jagen. Zijn rode ogen zijn geschikt om zowel overdag als in de nacht goed te kunnen zien.
De oehoe is echt een alleseter. Hij eet vissen, konijnen, watervogels, andere uilen, ratten en vooral veel duiven. Door zijn dieet is de oehoe gevoelig voor vergiftiging. Zijn prooidieren zoals de rat zitten soms vol gif en dat krijgt de oehoe dan ook binnen. Een andere vijand van de oehoe is het verkeer. Regelmatig worden oehoes aangereden. En ook windturbines maken slachtoffers onder deze uil.
Boswachter Tom Lammers van Gelders Landschap en Kastelen heeft nog wel een verrassing als het om het menu van de oehoe gaat.
Voor wie ook een poging wil wagen om de oehoe te zien: binnen nu en een paar weken gaat de oehoe broeden. Een goede kans om de uil te zien is dan bij de oehoe-kijkwand van Staatsbosbeheer bij de steengroeve bij Winterswijk.
Wil je nog meer weten over de oehoe en andere Nederlands uilen? Doe dan de online uilencursus van de Vogelbescherming.

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.