Arnhem en omstreken

Dit moet je doen bij een woningoverval (en dit vooral niet)

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pixabay
ARNHEM - Een woning in Arnhem was afgelopen vrijdag doelwit van een overval. De bewoner zag een gewapende man in zijn huis staan en rende achter hem aan toen deze op de vlucht sloeg. Achter een overvaller aan gaan kan gevaarlijk zijn, maar wat moet je dan wel doen als je in zo'n situatie terechtkomt?
Winkels en bedrijven hanteren voor overvallen het RAAK-principe. 'RAAK' staat voor Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven van geld of goederen en Kijken. Ook voor woningovervallen raadt de politie aan om dit protocol te volgen.
"Werk een overvaller niet tegen, het gaat immers om je eigen veiligheid. Je kan beter het signalement van de dader goed in je opnemen en wanneer daar gelegenheid voor is dit direct opschrijven", adviseert de politie. "Een goed signalement kan de politie namelijk helpen om te achterhalen wie de dader is."
Let er hierbij op dat je de overvaller niet uitgebreid aanstaart. "Dat kan de agressie van de dader vergroten", benadrukt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV).

Aanvaarden en Afgeven

De twee A's van het RAAK principe kunnen onrechtvaardig overkomen, maar ze zijn toch erg belangrijk. "Een overvaller wil zo snel en onopvallend mogelijk weg met de buit. Als dit niet lukt, bijvoorbeeld omdat een slachtoffer niet meewerkt, dan gebruiken de meeste overvallers geweld om toch hun zin te krijgen", legt het CCV uit.

Voorkomen

De meeste overvallers bellen gewoon aan en dringen dan de woning binnen, maar overvallers kunnen ook binnenkomen door inbraak of overrompeling van de bewoners. De politie heeft een aantal tips om de kans op een woningoverval te verkleinen. Als eerste is het belangrijk om geen onbekenden je huis binnen te laten. "Hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook lijken."
"Als je een telefoon of geld wilt pakken, laat mensen dan buiten wachten. Neem ook nooit je portemonnee mee naar de deur", adviseert de politie. Om je eigen veiligheid te vergroten, kan je een deurketting of kierstandhouder installeren. Je hoeft dan niet gelijk de deur open te doen voor iemand. Ook een videodeurbel is een handig hulpmiddel. Zo kun je op een veilige manier communiceren met de persoon die bij de deur staat.

Psychische klachten

Het meemaken van een woningoverval kan een ingrijpende gebeurtenis zijn, waar mensen naast fysieke klachten ook psychische klachten aan over kunnen houden. Voor professionele hulp kunnen mensen contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland. Deze organisatie biedt emotionele steun, maar helpt ook in het strafproces en bij het vergoed krijgen van eventuele schade.