Stedendriehoek

Begeleider van 17-jarige bestuurder betrapt met slok op

De coach had drie keer de toegestane hoeveelheid gedronken.
De coach had drie keer de toegestane hoeveelheid gedronken. © ANP
APELDOORN - De politie in Apeldoorn heeft in de nacht van zaterdag op zondag een zogenoemde 2todrive-coach betrapt. Achter het stuur zat op dat moment een 17-jarige, die werd begeleid door een volwassen coach. Die begeleider was echter flink onder invloed.
De begeleider bleek na een blaastest drie keer de toegestane hoeveelheid te hebben gedronken en krijgt een boete. "Je coach kan jou niet coachen als hij onder invloed is van alcohol, drugs of medicijnen. Je coach mag daarom niet onder invloed zijn", zegt de politie.

Rijden met een begeleider

Met het concept 2toDrive, dat sinds 2018 is ingevoerd na een geslaagd experiment, kunnen 17-jarigen rijervaring opdoen onder begeleiding van een coach. Mensen kunnen op die manier dus vervroegd hun rijbewijs halen, want ze mogen al beginnen met lessen als ze 16,5 jaar zijn. Het theorie-examen mogen ze al vanaf hun 16e afleggen.
De coach is er om de beginnende bestuurders die hun rijbewijs hebben gehaald te steunen bij het inschatten van bepaalde verkeerssituaties. Tot de 18e verjaardag van de bestuurder is het dan verplicht om een coach naast op de bijrijdersstoel te hebben.

Regels voor een coach

Voor een begeleider geldt een aantal voorwaarden. Zo moet hij of zij onder meer minimaal vijf jaar een Nederlands rijbewijs hebben en minimaal 27 jaar oud zijn. Daarnaast mag er in de vier jaar voordat hij of zij begeleider wordt geen strafrechtelijke veroordelingen zo verkeersovertredingen zijn geweest. En een begeleider mag zoals in het geval van Apeldoorn, niet onder invloed zijn van alcohol of drugs.