Stedendriehoek / Noord-Veluwe

82 jaar na overlijden wordt verzetsman Moltzer in Loenen begraven

Ernst Moltzer.
Ernst Moltzer. © Stadsarchief Amsterdam Atelier J. Merkelbach
LOENEN - Verzetsman Ernst Moltzer wordt 82 jaar nadat hij is omgekomen op de Noordzee, begraven op het Nationaal Ereveld in Loenen, in bijzijn van familie. In 2003 werd een kaak opgevist door een Texelse kotter. Recent onderzoek lost het mysterie rond Moltzer na 82 jaar op.
Schrijver Martin Hendriksma startte vorig jaar een onderzoek naar de familie van Moltzer. Die familie leidde sinds eind 19e eeuw het drankbedrijf Bols. Samen met zijn oom en neef zat Ernst Moltzer in de directie, maar volgens Ernst verdiende Bols te veel aan de drankverkoop aan de nazi's, schrijft de NOS. Vanwege die kritiek werd Ernst door zijn oom en neef uit het bedrijf gezet. Daarna sloot hij zich aan bij het verzet.

Overtocht naar Engeland

Ernst Moltzer was een ervaren zeiler die had meegedaan aan de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Samen met twee andere verzetsmannen, Kees Kolff en Dick van der Flier, besloot hij de overtocht te maken naar Engeland, met de intentie zich daar bij de geallieerde strijdkrachten aan te sluiten. Op 14 februari 1941 stapten ze in een zeilboot van 5 meter genaamd Oranje zal Overwinnen, maar ze kwamen nooit aan.

Eindelijk duidelijkheid

Moltzers kaak bleef twintig jaar ongeïdentificeerd op de planken van het Nederlands Forenisch Instituut liggen, tot Hendriksma samen met de politie nazaten opspoorde. Die wisten al die jaren niet wat er met drie verzetsmannen was gebeurd, tot het onderzoek in augustus een match opleverde. Met de identificatie weet de familie nu wat het lot was van Moltzer. Deze zaterdag worden zijn resten begraven op het Nationaal Ereveld in Loenen.