Stedendriehoek

Deze mbo'ers trekken internationale aandacht met hun omgebouwde trekker

Studenten en docenten van Aventus delen hun kennis in India
Studenten en docenten van Aventus delen hun kennis in India © Eigen foto / Omroep Gelderland
APELDOORN - Zes Apeldoornse mbo-studenten landbouwtechniek hebben met hun schoolproject internationale aandacht getrokken. Ze bouwden een dieseltrekker om tot een machine zonder CO2-uitstoot. De fabrikant uit India wilde graag weten hóe ze dat in Apeldoorn toch doen.
Gebrek aan ambitie kan de studenten niet worden verweten. Want als de vierdejaars van ROC Aventus gevraagd wordt een grasmaaier om te bouwen tot een elektrische, denken ze: ‘Dat vinden we te makkelijk’. Het zestal bedenkt daarop een uitdagender plan.
Waterstof lijkt ze wel wat. Daarover hebben ze al iets gehoord tijdens hun studie Agrotronica. En dus bouwen ze een dieseltrekker om tot een elektrische machine, aangedreven door waterstof.
Bekijk hier de waterstoftrekker:
Apeldoornse mbo'ers trekken internationale aandacht met omgebouwde tractor

'Super ingewikkeld en uniek'

“De waterstof wordt omgezet in elektriciteit, waarmee je kunt rijden”, legt student Stefan Plomp (21) uit. “Dit zien we al in de autotechniek en in de logistieke transport. Maar voor de landbouw is dit nieuw.”
De jongens krijgen een jaar de tijd om hun plannen uit te voeren. Al snel vermoeden de studenten dat ze best veel hooi op hun vork nemen. Ze zoeken contact met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), die met een soortgelijk project bezig is. “Ze zeiden: ‘Wat jullie van plan zijn, is super ingewikkeld en uniek. Chapeau dat jullie hier als mbo-studenten aan willen beginnen’.”

Interesse uit India

De geplande vier uur per week blijken niet genoeg. Lessen worden geskipt en 's avonds wordt er doorgewerkt. Het loopt naar eigen zeggen ‘een beetje uit de hand’. De aandacht die het project trekt is overweldigend. Meerdere vakbladen tonen interesse. En als klap op de vuurpijl: een telefoontje vanuit India.
De fabrikant van de Solis-trekker wil graag álles weten over het project van de mbo’ers. “In India bouwen ze wel aan een elektrisch voertuig, maar nog niet in de staat waarin wij hem aan het bouwen zijn”, aldus de studenten.
Ze waren enorm gastvrij en super geïnteresseerd.
Stefan Plomp, student
De Indiërs brengen een bezoek aan Apeldoorn. Daarna ontvangen de studenten een uitnodiging om een kijkje te nemen in de fabriek. Eind januari reizen ze naar Azië. “We kregen een uniek inkijkje in de bouw van dit merk. Ze waren enorm gastvrij en super geïnteresseerd.”
“De Indiërs toonden vooral interesse in onze elektromotor. Die zit bij ons in het wiel, om zo min mogelijk rendement te verliezen. Daar wilden ze wel meer over weten.”
Apeldoornse studenten in de Solis-fabriek in India
Apeldoornse studenten in de Solis-fabriek in India © Eigen foto

Lesmodel

De studenten schromen niet om hun opgedane kennis te delen: “Wij bouwen geen commercieel product. Wij bouwen een lesmodel, en willen laten zien dat het kan: dat wij kunnen rijden met een machine die geen CO2 meer uitstoot”, aldus Plomp.
Naar verwachting rijdt die machine nog voor de zomer op waterstof. “Op dit moment is de trekker elektrisch aangedreven. Tot aan de zomervakantie gaan we een waterstofcel erbij opbouwen. Daardoor krijgt de trekker een langere duur van rijden, door een hogere capaciteit aan elektriciteit.”
Studenten en docenten van Aventus bij de waterstoftrekker
Studenten en docenten van Aventus bij de waterstoftrekker © Omroep Gelderland
“Als we groene waterstof gebruiken, en groene elektriciteit in onze accu stoppen, dan komt er uiteindelijk water uit de uitlaat. Dat maakt deze trekker super uniek.” Studenten van de HAN helpen met het uitrekenen van de mogelijkheden.

Diploma

Een succesvolle afronding van hun project zal de studenten ongetwijfeld een mooi eindcijfer opleveren, wanneer ze de school met een diploma op zak verlaten. Maar naast hun schoenen lopen de jongens niet: “Alles hoger dan een 5,5 is goed”, zegt student Wiebe Lubbers (19) nuchter.
Het zestal draagt het stokje over aan de volgende lichting studenten. Want als de trekker op waterstof rijdt, is het project nog niet klaar. “We kunnen nog wel vijf of zes fases verder”, zegt docent Hendrie van Ee. “Door hem autonoom te laten rijden, en door hydrauliek erop te maken. Er zijn nog veel dingen te bedenken om hem verder uit te bouwen.”
Studenten en docenten van Aventus in India
Studenten en docenten van Aventus in India © Eigen foto