Arnhem en omstreken

Agenten grijpen taser na inval in huis om verwaarloosde katten

De politie gebruikte een stroomstootwapen in de woning in Velp.
De politie gebruikte een stroomstootwapen in de woning in Velp. © Persbureau Heitink
VELP - In een woning aan de Doctor van Voorthuijsenstraat in Velp is vrijdagochtend een man gewond geraakt nadat de politie het stroomstootwapen inzette. Agenten waren in de woning na een melding over verwaarloosde katten.
Vrijdagochtend was de Dierenpolitie samen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) aanwezig bij de woning in verband met mogelijk verwaarloosde katten. De politie assisteerde daarbij, omdat bekend was dat de bewoner de deur regelmatig niet open deed.
Omdat de man inderdaad weigerde de deur open te doen, is de politie eigenhandig de woning ingegaan. Vervolgens heeft de verdachte in paniek zichzelf verwond. Daarna richtte hij zich met een wapen tot de in zijn woning aanwezige agenten, die daarop een taser inzetten.

Gewond

De politie kan vanwege privacyredenen niet vertellen met wat voor wapen werd gedreigd. Op beelden van een 112-correspondent is te zien hoe een agente met een mes uit de woning loopt.
De verdachte raakte bij het incident gewond, waarna hij met spoed is overgebracht naar het ziekenhuis.

10 katten in bewaring genomen

De LID nam tien katten in bewaring, zegt woordvoerder Jelko de Ruijter. Volgens hem komen de LID en de politie al sinds eind 2022 bij de man over de vloer. "Al eerder kregen we meldingen dat het huis vervuild was en dat daar een ammoniakgeur hing, waarschijnlijk door kattenpis. Een half jaar geleden besloot de officier van justitie om tien van de twintig katten in beslag te nemen."
In eerste instantie verbeterden de leefomstandigheden in het huis, maar later verslechterden die weer. "Vandaar dat we nu de overige katten in bewaring hebben genomen", aldus de woordvoerder.
Bij in bewaring nemen kan de eigenaar eventueel de dieren weer terugvragen. Wel zitten daar volgens De Ruijter allerlei voorwaarden aan. "Zo moet de locatie van de huisdieren worden verbeterd en moeten de katten medisch weer prima in orde zijn. Verder zijn er allerlei kosten aan verbonden. De eigenaar moet bijvoorbeeld alle kosten rondom de opvang van de dieren terugbetalen. Vaak is het kostenplaatje zo groot, een gemiddeld huishouden kan dat niet eens betalen. De kans is dus klein dat de eigenaar zijn katten daadwerkelijk weer terugziet", zegt de woordvoerder.