Gelderland

COA verwacht extra onderzoek te moeten doen naar natuur bij beoogd azc

Het perceel in Oldebroek waar mogelijk een azc komt.
Het perceel in Oldebroek waar mogelijk een azc komt. © Google Streetview
OLDEBROEK - Een azc in Oldebroek lijkt weer wat verder weg. Het COA laat in een brief aan de gemeente weten dat er extra ecologisch onderzoek nodig lijkt te zijn, vanwege de aanwezigheid van beschermde fauna, dieren dus. Daarmee ontstaat nog altijd geen duidelijkheid voor de ongeruste omwonenden.
Het dossier rond het mogelijke AZC in Oldebroek sleept zich voort. In juni 2023 kondigde het COA aan een geschikte locatie gevonden te hebben, waar het de intentie had een AZC te vestigen. Sindsdien staat die mogelijke komst van een AZC steevast op de agenda van de gemeenteraad, maar duidelijkheid over de kwestie is er nog altijd niet. Het college van burgemeester en wethouders heeft het COA eerst de opdracht gegeven te onderzoeken óf een AZC op die locatie wel haalbaar is. Eén van de voorwaarden van de gemeente was een ecologisch onderzoek naar de locatie, die in Natura2000-gebied ligt.

'Veel onzekerheid'

Begin februari sprak de gemeenteraad nog haar verontwaardiging uit, omdat het COA dat onderzoek nog altijd niet had afgerond. In december had het COA namelijk via een brief laten weten te verwachten dat de uitkomsten van dat onderzoek eind januari bekend zouden zijn. Nu schrijft het COA in een brief dat eind januari 'ambtelijk gemeld' was, dat die deadline niet gehaald werd. De nieuwe verwachting is dat het rapport op 1 maart opgeleverd wordt.
Maar uit de voorlopige uitslagen concludeert het COA dus al dat er meer onderzoek nodig zal zijn. De brief is kort, en gaat dus niet op details in, maar spreekt over 'de aanwezigheid van beschermde fauna', waar dat extra onderzoek zich op zal moeten richten. Wat dit exact voor consequenties heeft, is ook voor het college van B&W niet te overzien, schrijft burgemeester Tanja Haseloop in een nota aan de gemeenteraad. Zij geeft aan dat er veel onzekerheid doorklinkt in de brief van het COA.

Participatie

De gemeente gaat overigens wel verder met de voorbereidingen van een participatietraject. Mocht uiteindelijk blijken dat er wel ruimte is voor de komst van een AZC, dan zal dat participatietraject starten, en mogen inwoners van 't Harde en Oldebroek in gesprek gaan met het COA. Hoe dat er precies uit komt te zien, zal later moeten blijken.