Stedendriehoek

Oorlogscollectie van René en Germa straks over de hele wereld te bekijken

Vijfduizend voorwerpen moeten met de hand gedigitaliseerd worden
Vijfduizend voorwerpen moeten met de hand gedigitaliseerd worden © Omroep Gelderland
BEEKBERGEN - Een monsterklus voor René en Germa Broere uit Beekbergen. Het echtpaar gaat eigenhandig alle vijfduizend voorwerpen in hun zelf opgerichte Oorlogsmuseum Collectie '40-'45 digitaliseren. De collectie zal zo overal ter wereld te zien zijn via de website MijnGelderland.
In Beekbergen zijn René en Germa zo'n twintig jaar geleden hun eigen museum begonnen over de Tweede Wereldoorlog in Apeldoorn. In de loop van de jaren heeft het museum heel veel lokale voorwerpen verzameld. Vaak door giften van de plaatselijke bevolking. En al die voorwerpen moeten nu gefotografeerd worden.
"Het is belangrijk omdat het dan voor iedereen waar dan ook toegankelijk is", zegt René Broere over het digitaliseren. "Aan de ene kant is het jammer, want het is natuurlijk veel leuker om naar een museum te gaan. Maar het is gewoon goed, dat het ook op deze manier bewaard blijft voor de toekomst."

Grote klus

Germa's taak is om de foto's van voorwerpen met de beschrijving ervan en het verhaal achter die voorwerpen in de computer te zetten. "Nou dat is een monsterklus hoor", zegt ze achter haar laptop. "Ik verwacht dat als ik elke week de nodige voorwerpen intik dat ik daar gewoon een jaar mee bezig ben. Alles in mijn vrije tijd. Dus dat is echt wel een grote klus."
Het echtpaar kan de vijfduizend voorwerpen digitaliseren door een subsidie van 21.000 euro. Het is een project met Ruimte voor Erfgoed- Erfgoedplatform Apeldoorn, het CODA en de gemeente Apeldoorn om deze bijzondere collectie te bewaren en beter toegankelijk te maken.

Jongensdroom

"Ik vind het mooi dat dit na 24 jaar - wat is ontstaan als een jongensdroom- zo ver heeft mogen komen", zegt René trots. Zijn vrouw knikt instemmend. "Over de hele wereld kunnen ze ons zo vinden. Dat vind ik geweldig, heel tof."
Natuurlijk blijft het oorlogsmuseum in Beekbergen ook gewoon open voor publiek. Bezoeken kan na afspraak.