Gelderse Vallei

Al 150 jaar zorgt deze club voor contact binnen Defensie

In het verleden verliep de verbinding via morscode.
In het verleden verliep de verbinding via morscode. © Omroep Gelderland
STROE - Feest deze week in Stroe. Daar viert de verbindingsdienst van Defensie dat ze 150 jaar bestaan. Al die tijd verzorgt het regiment het onderling contact tussen defensieonderdelen tijdens een missie. "We zijn echt onmisbaar", zegt verbindingscommandant kolonel Collin van Loon.
De verbindingsdienst wordt ook wel 'de KPN van het leger' genoemd. "Wij zorgen voor de netwerken en informatiesystemen en leveren de mobiele infrastructuur. Dat doen we vooral in het veld, waar nog geen communicatiemiddelen zijn."
Volgens de kolonel is communicatie in het leger belangrijk. "Je hebt tijdens een missie met veel verschillende eenheden te maken. Die moeten met elkaar kunnen communiceren en afspraken kunnen maken. De eenheden kunnen niet altijd naar elkaar toe, omdat de afstanden te groot zijn. Daar hebben we onze communicatiemiddelen voor nodig."

'Home of signals'

De verbindingsdienst is in 1874 opgericht als regiment, toen nog als onderdeel van de genie. 75 jaar gelden werd de verbindingsdienst een volledig zelfstandig defensieonderdeel. "Destijds zijn we begonnen met telegrafisten", vertelt kolonel Van Loon. "De verbindingen hebben zich daarna langzaam uitgebouwd van analoog naar digitaal."
Het regiment heeft een groot deel van haar geschiedenis in Ede gezeten. "Daarna zijn we naar Amersfoort gegaan en nu zitten we al een aantal jaar op de kazerne in Stroe. Dat is nu onze home of signals, zoals we dat noemen."
In de afgelopen 150 jaar is het regiment betrokken geweest bij bijzondere gebeurtenissen in de geschiedenis. Zo heeft de verbindingsdienst meegeholpen bij de verdediging van de Koningsbrug in Rotterdam in mei 1940. Daarnaast is het regiment tussen 2006 en 2010 in Zuid-Afghanistan actief geweest. De inlichtingen die de verbindingsdienst daar verzamelde heeft, heeft naar eigen zeggen slachtoffers voorkomen.
Ook kwam het regiment in actie tijdens het hoogwater in 1995 in het rivierengebied. Toen legde het regiment een verbindingsstelsel aan tussen het provinciehuis in Arnhem en gemeentehuizen in onder meer, Nijmegen, Tiel en Elst. Deze verbinding was als back-up voor het PTT-stelsel.

Blijk van waardering

Tijdens een bijzondere ceremonie heeft het regiment donderdag een bronzen schild gekregen. Dit ereteken is de hoogste groepswaardering binnen de landmacht. De onderscheiding is uniek. "Daar zijn we natuurlijk heel trots op", zegt de kolonel. "Het is echt een blijk van waardering voor al onze mensen die gedurende 150 jaar lang in binnen- en buitenland hun werk hebben gedaan."
Bekijk hier beelden van de viering van 150 jaar verbindingstroepen:
De verbindingsdienst van Defensie bestaat 150 jaar