Rivierengebied

Spoor van vernieling na carnaval: 'Schade zelfs groter dan met oud en nieuw'

Vandalen hebben onder meer een plaatsnaambord in het water gegooid.
Vandalen hebben onder meer een plaatsnaambord in het water gegooid. © Gemeente West Maas en Waal
BOVEN-LEEUWEN - Palen uit de grond getrokken, verkeersborden dubbelgevouwen en paaltjes die een gevaarlijke bocht aangeven weggehaald. Het zijn enkele voorbeelden van vandalisme dat tijdens carnaval heeft plaatsgevonden in de gemeente West Maas en Waal. Volgens de gemeente is er zelfs meer schade dan tijdens oud en nieuw.
"In onze gemeente is veel schade aangericht. In de openbare ruimte maar ook bij particulieren. Meer dan met oud op nieuw. Ontzettend jammer! Dit kost de gemeenschap en particulieren geld, geeft ellende én levert gevaarlijke situaties op!", schrijft de gemeente op sociale media.
"Ik denk niet dat het komt doordat er een aantal mensen teveel Spa rood op hebben", grapt wethouder Evert Jan Slootweg op Radio Gelderland.
Hij baalt van de vernielingen, maar blikt desondanks terug op een mooi feest. "Carnaval heeft veel saamhorigheid met zich meegebracht. Elk jaar evalueren we hoe het feest is geweest. Hierbij zal tachtig procent gaan over de mooie elementen en waar je op moet letten om er de volgende keer een nog groter feest van kunt maken. Maar dus ook hoe we in het vervolg vandalisme kunnen voorkomen", aldus Slootweg.
De politie roept onder het bericht van de gemeente mensen op die tips of camerabeelden hebben zich te melden.