Achterhoek / Gelderse Vallei

Nieuw werk Piet Mondriaan duikt op, maar welke kerk zien we daar?

Dit schilderij blijkt dus een echte Piet Mondriaan te zijn.
Dit schilderij blijkt dus een echte Piet Mondriaan te zijn. © Kunsthandel Simonis & Buunk
WINTERSWIJK - Bij de Edese kunsthandel Simonis & Buunk weten ze het zeker: er ligt een échte Mondriaan op kantoor. De aquarel, met daarop een boerenstel met kind op weg naar de kerk, wordt erkend als authentiek werk van de wereldberoemde Winterswijkse schilder.
"Anderhalf jaar heb ik hem hier gehad", zegt kunsthandelaar Frank Buunk. "En steeds stond hij voor mijn neus. Intuïtief dacht ik: dit is absoluut een Mondriaan. Maar nu weet ik het zeker." Buunk onderzocht het schilderij voor twee zussen, die het werk al langer in bezit hadden.
Het kwartje viel tijdens een bezoek aan het Mondriaanhuis. "Ik zag daar twee schilderijen waarvan het haast niet anders kon dan dat ze van dezelfde hand waren. Een stukje lelijker, maar zeker van dezelfde maker."
Hoe mooi het verhaal ook zou zijn, het is niet zo dat de aquarel ineens opdook op een stoffige zolder, zegt Jana Roovers directeur van Villa Mondriaan in Winterswijk. "Het mooie van een museum is: er komen vanzelf mensen naar je toe die zeggen een Mondriaan te hebben. Meestal klopt dat niet, maar nu dus wel. Hij stond dus al op de radar."

Waar is het schilderij gemaakt?

Het werk luistert naar de naam Kerkgang en lijkt geenszins op Mondriaans beroemde abstracte kunst. Dat komt doordat Piet Mondriaan de aquarel in het begin van zijn carrière heeft gemaakt, waarschijnlijk toen hij een twintiger was.
De mensen die uitkijken op de kerktoren lopen in klederdracht, waarvan Buunk vermoedt dat het een Achterhoekse stijl is. "Meestal hadden de boeren daar een pet op, maar op zondag droegen ze een hoge hoed. Het bijbeltje onder de arm maakt het af." Het is niet helemaal zeker welke kerktoren op de tekening staat. Het zou die van Amersfoort kunnen zijn, terwijl Winterswijk ook niet onwaarschijnlijk is.
Binnenkort is Kerkgang te zien voor het grote publiek in Villa Mondriaan. De kunsthandelaar hoopt dat dankzij de expositie helemaal duidelijk wordt welke plaats staat afgebeeld. "Het zou mooi zijn als iemand dan zegt: dit moet bij ons in het dorp zijn."

Unieke vondst

Roovers is dolblij dat het werk binnenkort aan een van haar muren komt te hangen. "Het is superspannend. Het gebeurt niet vaak dat er nog werken worden ontdekt, laat staan dat ze officieel worden toegeschreven. Hij heeft lang bij mensen thuis gelegen, dat vind ik als museumdirecteur natuurlijk jammer: zo veel mogelijk mensen moeten hem zien."

Waarde

Eerdere werken van Mondriaan gingen voor tientallen miljoenen euro's onder de hamer. Hoewel de exacte waarde van Kerkgang geheim is, zal het bij lange na niet in de buurt komen van die topbedragen. "Het is maar goed dat hij bij ons in het museum komt, want je wilt het niet thuis hebben hangen", grapt Roovers.

De aquarel is vanaf 20 april voor ten minste een half jaar te zien in Villa Mondriaan in Winterswijk.