Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Criminele 'zorgverlener' ging op rooftocht bij ouderen

De gestolen sieraden zijn vaak van grote emotionele waarde
De gestolen sieraden zijn vaak van grote emotionele waarde © Pickpik/Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Bankpassen stal ze, en sieraden en duizenden euro's. Maar wat zwaarder weegt voor de slachtoffers, is dat Asmae T. uit Arnhem hun vertrouwen en gevoel van veiligheid afnam. Huilend betuigde T. donderdag spijt in de rechtbank. “Maar ik weet dat ik het niet goed kan praten. Ik heb hele stomme dingen gedaan.”
Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) ging de 27-jarige vrouw met een vervalst diploma aan de slag in de ouderenzorg. Bij die veelal dementerende mensen in verzorgingshuizen ging ze er vandoor met geld, pinpassen en sieraden.

‘Hoe haal je het in je hoofd’

“Lafhartig en ongekend schandalig”, noemt de officier van justitie het. “Hoe haal je het in je hoofd om te stelen van mensen die hulp behoevend zijn.” Hij eist een gevangenisstraf van veertien maanden, waarvan zeven maanden voorwaardelijk. Hij noemt de vrouw berekenend. Ze ontkende alles tot ze er echt niet meer onderuit kon, concludeert de officier.
"Dit soort feiten beschadigt het vertrouwen in het personeel in de zorg enorm. Cliënten en hun familie moeten op de professionaliteit van de zorgverleners kunnen vertrouwen.” As het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, moet ze ook een geldboete van bijna 9000 euro betalen.

Shoppen

In totaal zijn er dertien aangiftes gedaan van diefstal. Deze aangiftes komen uit Nijmegen. Arnhem, Voorthuizen, Wolfheze en Mook in Limburg. In mei vorig jaar werd ze door de politie aangehouden in haar woning in Arnhem. Daar werden ook gestolen pinpassen en geld aangetroffen. Van de buit ging Asmae onder meer shoppen.
Op camerabeelden is te zien hoe ze pint met de gestolen passen. Familieleden van slachtoffers waarvan de pinpas werd gestolen, zagen dat geld van de rekening verdween en dat met pinpas van hun familieleden werd betaald bij verschillende winkels waar zij niet waren geweest.

Topje van de ijsberg

Bewijs leveren voor diefstal is vaak lastig, zegt een juridisch medewerker van de ook gedupeerde ZZG Zorggroep. Volgens haar zijn de diefstallen waarvoor deze zzp’er nu terecht staat, slechts het topje van de ijsberg en is er in werkelijkheid nog veel meer gestolen. De officier van justitie zegt daarover dat de straf nog veel hoger was uitgevallen als meer van de vele aangiftes in het dossier te bewijzen waren.
Vooral de sieraden die ze wegnam, zorgen voor veel verdriet. Niet zelden zit daar een grote emotionele waarde aan. Zo haalde Asmae de trouwring van een vinger van een vrouw die deze ring al zestig jaar droeg.
Een dochter van de vrouw vertelt dat ze die ring nu, anderhalf jaar later, nog steeds aan haar vinger mist. De dochter heeft haar dementerende moeder uit mededogen maar een andere trouwring gegeven om haar rust te geven.

Grote impact

Maar het grootste verlies is het vertrouwen in anderen en het gevoel van veiligheid. Alles gaat op slot nu. De diefstallen hebben niet alleen een grote impact op de mensen die bestolen zijn, maar ook op familieleden van hen en op het zorgpersoneel van de instellingen. “Mijn vader vertrouwde iedereen”, aldus een zoon van een inmiddels overleden slachtoffer in tranen in de rechtbank.
Criminele zzp’ers in de zorg zijn een hardnekkig probleem. De politie ziet dat hun aantal de laatste jaren enorm stijgt. Het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum Oost-Nederland dat zich bezig houdt met de aanpak van georganiseerde criminaliteit deed daar onderzoek naar.

Zorgsector kwetsbaar

Vaak gaat het om oplichting en diefstal. Het grote tekort aan personeel maakt de zorgsector kwetsbaar voor mensen die slechte bedoelingen hebben. Het aantal zzp’ers in de zorg neemt explosief toe, constateren de onderzoekers.
Daardoor lopen organisaties achter de feiten aan en er onvoldoende zicht op door een gebrek aan capaciteit. Ook op het vlak van opsporing en vervolging is de capaciteit te beperkt om alle strafrechtelijke zaken omtrent zzp’ers in de zorg op te pakken.