Achterhoek

Gemeente schiet COA te hulp, honderd asielzoekers in Eibergen

Het COA blijft naar opvangplekken zoeken om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verminderen.
Het COA blijft naar opvangplekken zoeken om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verminderen. © ANP
EIBERGEN - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) mag tien jaar lang honderd asielzoekers opvangen in Eibergen. Dat meldt de gemeente Berkelland woensdag. De helft van de op te vangen vluchtelingen is jonger dan 18.
Het azc komt aan de Groenloseweg, langs de oude N18 in het dorp, ter hoogte van het Argos tankstation. De gemeente stelt aan het COA een stuk grond beschikbaar.
Burgemeester Joost van Oostrum laat weten dat iedere gemeente een steentje moet bijdragen in het opvangen van asielzoekers. "Dat doen we in Berkelland momenteel met een opvanglocatie voor minderjarige vluchtelingen in Rekken en we voegen daar deze locatie aan toe.”

Inloopbijeenkomst

Gemeente en COA praten binnenkort met mensen in de buurt tijdens een inloopbijeenkomst in Eibergen. Wanneer die is kan de gemeente nog niet zeggen.
De opvang staat volgens een woordvoerster nog niet vast. "Wij en COA gaan met omwonenden in gesprek om zorgen te horen. Zo hebben we dat bij de opvang voor minderjarige asielzoekers in Rekken ook gedaan en dat vonden we prettig."

'Behoefte aan opvang blijft groot'

“De behoefte aan opvangplekken is onverminderd groot”, zegt bestuurder van het COA Joeri Kapteijns. “Ook nu weer dreigt het aanmeldcentrum in Ter Apel over te lopen door het sluiten van tijdelijke noodopvanglocaties en het tekort aan nieuwe plekken. Om uit deze crisissituatie te komen, zoekt het COA naar plekken om asielzoekers voor langere tijd op te vangen."