Gelderse Vallei

Edenaar (64) opgepakt om volkerenmoord in Rwanda

Tijdens de genocide in Rwanda kwamen naar schatting 800.000 mensen om het leven.
Tijdens de genocide in Rwanda kwamen naar schatting 800.000 mensen om het leven. © ANP
EDE - De politie heeft woensdag een 64-jarige man uit Ede aangehouden, die ervan wordt verdacht dat hij betrokken is geweest bij de genocide in Rwanda. De man is in dat land geboren, maar woont al sinds 1998 in Nederland.
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man van het medeplegen van genocide en opruiing daartoe. Ook worden hem de oorlogsmisdrijven plundering en vernietiging van goederen van de tegenpartij ten laste gelegd. Hij zou anderen ertoe hebben aangezet tot het doden van Tutsi's in de jaren negentig en er zelf ook bij betrokken zijn geweest.
Tien jaar geleden vaardigden de autoriteiten in Rwanda een internationaal arrestatiebevel tegen de man uit. Nederland kreeg toen het verzoek hem uit te leveren aan het Afrikaanse land, maar dat gaat niet. Omdat hij al jaren over de Nederlandse nationaliteit beschikt, wordt de man hier vervolgd.

Jaren onderzoek

Die vervolging zal zeker op gang komen. Meerdere Nederlandse diensten hebben de zaak van de man in de voorbije jaren onderzocht. Daarvoor is meermaals naar Rwanda gereisd en zijn tientallen getuigen gehoord.
Enkele maanden geleden hield de politie in Ermelo ook al een man aan, op verdenking van dezelfde misdaad. Ook hij woont al sinds 1998 in Nederland. De afgelopen jaren zijn erin Nederland al diverse zaken geweest rondom de genocide in Rwanda.

De genocide in Rwanda duurde van april 1994 tot en met juli 1994. In die periode werden binnen drie maanden naar schatting 800.000 mensen vermoord, voornamelijk Tutsi's en gematigde Hutu's. De meeste moorden werden gepleegd door twee Hutu-milities.