Gelderse Vallei

Geld voor opkoop boeren voorlopig op: 'Heel vervelend'

Koeien in een stal bij een melkveehouder.
Koeien in een stal bij een melkveehouder. © ANP
LUNTEREN - Boeren die piekbelaster zijn en zich willen laten uitkopen, moeten mogelijk langer wachten op duidelijkheid. Het geld voor de opkoopregeling van piekbelasters is namelijk op. Er moet eerst nieuw budget beschikbaar komen, voordat de overheid boeren die willen stoppen een nieuw bod voor hun bedrijf kan doen.
Dat bevestigt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) na berichtgeving van de Barneveldse Krant. In totaal moet de RVO op dit moment 175 boeren in de wachtstand zetten. 65 van hen zijn hier inmiddels over ingelicht, meldt een woordvoerder. "Iedereen die bij ons aangeeft te willen stoppen, krijgt normaal gesproken binnen zestien weken een bod. Dat proces staat nu stil, omdat er op dit moment dus geen geld meer beschikbaar is."
De woordvoerder benadrukt dat er voor boeren die al een bod hebben gekregen of al verder in het uitkoopproces zitten, wél al geld gereserveerd is.

Tweede Kamer

Donderdag stemt de Tweede Kamer over de vraag of er meer geld vrijgemaakt wordt voor boeren die willen stoppen. Daarna moeten de Eerste Kamer en de Europese Commissie een klap op het voorstel geven. Het duurt dus nog wel even voordat de RVO met het nieuwe budget, mits ermee ingestemd wordt, aan de slag kan gaan.
"Ondertussen kijken we wel naar de aanvragen die bij ons binnenkomen", vertelt de woordvoerder. Als het geld er dan is, krijgen die agrariërs zo snel mogelijk te horen wat ze voor hun boerderij kunnen krijgen. "We begrijpen dat het heel vervelend is dat ondernemers langer moeten wachten."
In totaal hebben nu 349 Gelderse boeren bij de RVO aangegeven te willen stoppen. Hoeveel van hen er nu in de wachtstand staan, is onduidelijk. Over heel Nederland hebben 71 boeren nu aangegeven daadwerkelijk te gaan stoppen.