Achterhoek

'Kiek uut!', opvallende borden trekken de aandacht in centrum Winterswijk

Het bord dat Sjoerd Frielink plaatste bij de werkzaamheden.
Het bord dat Sjoerd Frielink plaatste bij de werkzaamheden. © Ter illustratie.
WINTERSWIJK - Wie wel eens winkelt in Winterswijk, zal het misschien al zijn opgevallen: het gele bord dat op geheel eigen wijze waarschuwt voor werkzaamheden in het centrum. 'Kiek uut! Bulten!', luidt de tekst.
En dat bord is niet de enige opvallende in de straat. Aan de andere kant staat een bord met de tekst 'Betaal ik hiér belasting voor?' en daaronder: 'Yes! 2 klinkers zijn van jou! Dank je wel!'.
Winterswijker Sjoerd Frielink is de man die de borden er afgelopen week neerzette. Hij neemt met zijn bedrijf een deel van het centrum onder handen om na hevige regenval wateroverlast te beperken en de boel te vergroenen.
Ook dit bord is te zien bij de werkzaamheden.
Ook dit bord is te zien bij de werkzaamheden. © Sjoerd Frielink

Positieve bijdrage

"We vinden het belangrijk om in positieve zin een bijdrage te leveren tijdens ons werk. En willen ons graag een beetje onderscheiden", legt Frielink uit. "Vandaar dit bord. Het is eigenlijk een knipoog naar het publiek en de ondernemers."
De keuze om op het eerste bord 'Kiek uut! Bulten' te schrijven, in plaats van bijvoorbeeld 'Opgepast! Werkzaamheden' is een heel bewuste geweest, zegt Frielink. Net zoals er verderop bewust gekozen is voor de tekst 'Donders bedankt voor je begrip' en het publiek ervan op de hoogte wordt gebracht dat ze vanaf het voorjaar weer kunnen 'rondsmoksen' door de vernieuwde winkelstraat.
Zulke teksten lijken te appelleren aan het Achterhoekse gevoel van de inwoners. En dat maakt de overgangsperiode tijdens de werkzaamheden misschien net wat makkelijker.

Gemeente 'was enthousiast'

Frielink: "Je kunt het er natuurlijk ook alleen in officieel Nederlands op zetten, maar hier in de buurt begrijpt iedereen het op deze manier óók. We hebben het vooraf met de gemeente overlegd en die waren er enthousiast over."
Op Facebook en Instagram worden de borden in de Wooldstraat positief ontvangen. Mensen juichen het toe dat er eens afwijkende borden te zien zijn, in plaats van de wat belegen waarschuwingsborden die normaal worden geplaatst tijdens werkzaamheden.

Langer blijven staan

Frielink vind het leuk om die positieve reacties te horen. "Wij kijken graag hoe we de dingen net iets anders kunnen doen, om op een positieve manier met werk bezig te blijven. Ik hoor van winkeliers dat ze zien dat het publiek soms net even wat langer bij een bord blijft staan om het te lezen. Mooi, toch?"
De gemeente Winterswijk bevestigt dat ze vooraf geconsulteerd is of de borden zo mochten worden geplaatst. Zelf heeft Winterswijk dranghekken neergezet en, aan het begin van de winkelstraat, gezorgd voor officiële waarschuwingsborden voor gemotoriseerd verkeer. Voor de ludieke invulling die Frielink gaf aan zijn borden is vooraf toestemming gegeven, zegt een woordvoerder.