Arnhem en omstreken

Meer dieren in Arnhemse stadsparken, zo doen ze dat

Boswachter Jan Floor.
Boswachter Jan Floor. © Omroep Gelderland
ARNHEM - In Arnhem zijn woensdag de werkzaamheden gestart om de stadsparken Sonsbeek, Zypendaal en Gulden Bodem biodiverser en klimaatvriendelijker te maken. Zo worden er onder andere struweelhagen aangeplant.
Een struweelhaag bestaat uit struiken en planten die veel bloemen en zaden bevatten. Insecten, vlinders en vogels profiteren van de vruchten van de struiken. Daardoor kun je meer verschillende dieren spotten.

Rozen op Valentijnsdag

Speciaal voor Valentijnsdag worden er drie soorten rozen geplant. "Dat zijn de Gelderse roos, de Bosroos en de Egelantier. Ze zijn roze en wit, bloeien heel mooi en ruiken heel lekker", vertelt boswachter Jan Floor. "En in de Gelderse roos groeien rode bessen. Dat trekt weer vogels aan, zoals merels, lijsters en misschien spreeuwen. De rozen trekken ook heel veel nectarminnende soorten aan, zoals zweefvliegen, hommels en bijen." Goed om te weten: de Gelderse roos is officieel geen lid van de rozenfamilie, maar omdat hij 'roos' in de naam heeft, is deze soort uitgekozen voor Valentijnsdag.
Ook in Park Zypendaal aandacht voor Valentijnsdag.
Ook in Park Zypendaal aandacht voor Valentijnsdag. © Omroep Gelderland
Volgens wethouder Marco van der Wel wordt door deze ingrepen de biodiversiteit groter met meer vlinders, bijen en andere insecten. Ook worden de parken beter bestand tegen klimaatverandering en geven ze extra verkoeling.

Hitte, droogte en wateroverlast tegengaan

Ook krijgen de parken meer mogelijkheden voor waterberging. Waar mogelijk wordt asfalt vervangen door halfverharding, zoals grind. Daardoor wordt bij hevige regenval meer water in hogere delen vastgehouden en hebben de lager gelegen gebieden, zoals het Watermuseum, minder wateroverlast.
De drie parken, samen goed voor een oppervlakte van zo'n 200 hectare, bestaan uit bossen, waterpartijen, (gras)weides en akkers. Arnhem wil toe naar biodiverse, klimaat- en toekomstbestendige parken en heeft daarvoor binnen de Parkenvisie een strategie ontwikkeld die hitte, droogte en wateroverlast tegengaat, en de biodiversiteit vergroot.
Waar mogelijk worden boomsoorten meer gemengd. De komende dagen wordt er volop gewerkt aan de bosstruweelranden in park Zypendaal.