Achterhoek

Zo houd je het lekker koel in je tent deze zomer

Nick Vooijs raadt een speciale koelbox aan voor koude biertjes.
Nick Vooijs raadt een speciale koelbox aan voor koude biertjes. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Bloedhitte en stortregens door klimaatcrisis, ook in Nederland. Maar hoe zorgt de campingbranche in Gelderland ervoor dat kamperen geen kramperen wordt? Bij de grootste kampeerwinkel van Nederland in Winterswijk zien ze dat er volop wordt geïnnoveerd, van zonnepanelen op je camper tot koelere tenten in strijd tegen de zomerse plaknacht.
Ook koelboxen die niet afhankelijk zijn van omgevingstemperatuur of een bolderkar met dak, zodat de kinderen in de schaduw zitten, zijn vernuftige innovaties die het kamperen ten tijde van de klimaatcrisis comfortabel houden.

Gelderse campings bereiden zich voor

Op de Gelderse campings zijn ze daar ook druk mee in de weer. Bert ter Beek van Camping de Grote Bremen in Oene heeft jaren geleden al drainage aangelegd: "We liggen vlakbij de IJssel dus dat moest ook wel. En alle camperplaatsen zijn verhard. Maar de ervaring leert: het ene moment is het een natte troep en denk je dat er niks van terecht komt. Maar even later is het weer helemaal droog."

Alternatief voor airco

Bij recreatiepark De Paalberg in Ermelo zien ze die wisselvalligheid ook. Ze zien aan de reserveringen dat er na een droge hete zomer meer gevraagd wordt naar schaduwplekken. En als de zomer ervoor nat was, willen mensen juist een plekje pal in de zon.
Parkmanager Jochen Sandberg: "En als het dan toch een heel warme zomer wordt, willen ze vaak weer omboeken om wat meer schaduw te hebben."
Daarnaast zien ze ook dat er veel vraag is naar airconditioning. En omdat dat stroom vreet en ze natuurlijk zo duurzaam mogelijk willen zijn, breiden ze nu het aantal zonnecollectoren uit. "Dan ben je niet meer afhankelijk van de stroomvoorziening op de camping."

Strijd tegen zomerse plaknacht

Bij kampeerwinkel Obelink kregen ze veel vragen naar koelere tenten. In de strijd tegen de zomerse plaknachten die we ook in Nederland steeds meer hebben. "We ontwikkelden daarom hier zelf een tent met donker doek en een speciale coating die zonlicht reflecteert", zegt Elke Sloetjes van Obelink.
"Dat scheelt zomaar een paar graden. En die tent is zo donker dat je 's ochtends ook niet voor dag en dauw je tent wakker wordt door het licht. In de tent zie je echt geen hand voor ogen, zo donker."

Koelere koelboxen

Volgens Sloetjes krijgen ze ook veel vragen over airconditioning in de caravan of draagbaar. En er is vraag naar koelboxen die ook bij extreem warm weer blijven koelen. "We merken dat mensen zich voorbereiden op een warmere vakantie in Spanje en toch graag willen kamperen. Met een compressorkoelbox krijg je hele lage temperaturen. En dat is belangrijk voor een biertje, maar bijvoorbeeld ook voor medicijnen", zegt medewerker Nick Vooijs van de kampeerwinkel.