Rijk van Nijmegen

Boerenbruiloft, voor 't eerst tussen twee mannen: 'Met carnaval hoort iedereen erbij'

Piet Peters en Eric Smaak in de onecht verbonden.
Piet Peters en Eric Smaak in de onecht verbonden. © Omroep Gelderland
BEUNINGEN - Bij carnavalsvereniging De Plekkers in Beuningen is op dinsdag traditiegetrouw de boerenbruiloft gehouden. Elk jaar wordt een stel thuis opgehaald en in de feestzaal voor het publiek op ludieke wijze in de onecht verbonden. Dit jaar is dat voor het eerst een mannenstel: Eric Smaak en Piet Peters.
In het echt zijn Eric en Piet ook een stel en al vijftien jaar getrouwd. Maar ze zijn dinsdag dus ook ten overstaan van het carnavalspubliek in Eikelenburg, want zo heet Beuningen tijdens carnaval, in de onecht verbonden. De boerenbruiloft is een traditie van jaren, maar twee mannen die de verbintenis aangaan is iets nieuws.

'Super, super, superleuk'

"Het is eigenlijk een unicum. Ik geloof dat wij in deze regio de eerste zijn", vertelt Piet Peters. "Super, super, superleuk", vult zijn man Eric aan. Ze weten ook dat ze tijdens de plechtigheid de nodige grappen over zich heen moeten laten komen. Ook dat is de traditie.
Het besluit om twee mannen in de onecht te verbinden is een bewuste keuze. "We willen een statement maken, in die zin dat iedereen met de carnaval erbij hoort", vertelt president Paul ten Haaf van carnavalsvereniging de Plekkers van Eikelenburg.
Als alle grappen op de twee zijn afgevuurd, stelt de onechte burgemeester Bruls dan toch die belangrijke vraag. En natuurlijk zeggen Eric en Piet 'ja'. Net als 15 jaar geleden.
Kijk het hier:
Boerenbruiloft tussen twee mannen