Stedendriehoek / Achterhoek

Dit is de hond die op de wolf lijkt

Wolfhond vaak verward met wolf.
Wolfhond vaak verward met wolf. © Omroep Gelderland
BARCHEM - Heb je een wolf gevangen? En waar heb je die wolf gekocht, ik wil er ook wel een! Even hun imposante hond uitlaten mondt voor mensen als wolfhondeigenaar Stephan Ros steeds vaker uit in een lesje over het verschil tussen wolven en wolfhonden. Ook fokkers Veronique en Letty de Graaff uit Barchem zien vaker mensen die ook 'een wolf' als huisdier willen.
"Opmerkingen over deze honden kregen we altijd al. Eerst was de vraag 'wat is dat voor hond?'. Nu is de vraag 'is dat een wolf'? Dat is ook wel logisch", vinden de fokkers. "Want wolven en wolfhonden lijken erg op elkaar."
Toch zijn er wel degelijk verschillen. "Een wolf heeft veel haar in zijn oren en een ander soort vacht. En de wolf heeft vaak een dikkere buik als die net een prooi heeft gegeten."

Losgebroken wolfhonden

Stephan Ros uit Lochem is eigenaar van wolfhonden Sage en Mila. Zijn honden zorgden vorig jaar voor flinke opschudding toen ze uit de tuin waren ontsnapt en aan de wandel gingen in het centrum van Lochem. Dat leverde een filmpje en veel reacties op.
Stephan: "De honden zijn daarna niet meer uitgebroken, maar ik heb ze toch maar een wat opvallendere halsband omgedaan. We krijgen vaak ook complimenten dat het mooie honden zijn. Ik heb een Tamaskan wolfhond en een Tsjechoslowaakse wolfhond. Ik werd zelf spontaan verliefd op dit ras. Zulke mooie en lieve honden. De tekening, hun gedrag. Het zijn unieke beesten. Maar ja, ze lijken op wolven. Dat is toch iets waar mensen van opkijken."

In wolfhond zit 'een brokje wolf'

Moeder en dochter De Graaff, die dus zelf wolfhonden fokken, zien dat er meer belangstelling is voor de op wolven gelijkende huisdieren. Toch is niet ieder mens geschikt als baasje van dit type hond. "Het is een eigenzinnig en intelligent type hond. De baas moet zich echt aanpassen aan de hond. Ze zijn gericht op eten, op de roedel en er zit ook jacht in. Ook gaan ze gerust op de tafel staan als je niet oplet. Dan kunnen ze hun territorium overzien, net als de wolf."
Als fokker letten moeder en dochter goed op dat ze geïnteresseerden goed voorlichten. "Ik raad het mensen ook weleens af, als ze in mijn ogen niet serieus genoeg zijn, want ook in een wolfhond zit een brokje wolf."
De wolfhond lijkt op een wolf

'Door het leger gefokt'

"Net als wolven kunnen deze honden grote afstanden afleggen. Een wolf kan wel honderd kilometer op een nacht lopen. Een wolfhond haalt makkelijk 40 tot 50 kilometer. Juist natuurliefhebbers die lange afstanden willen afleggen, komen bij deze honden uit."
"Deze honden zijn gefokt ten tijden van het IJzeren Gordijn. Ze controleerden de grens tussen Oost-Duitsland en Tsjechoslowakije op overstekende vluchtelingen. Ze zijn door het leger gefokt op karakter en uithoudingsvermogen. Gelukkig zijn de meeste mensen die we hier krijgen serieus en ook ervaren met honden."