Gelderse Vallei

Jammie, rozen van chocolade! 'O, je kunt ze niet eten'

Eva Asijee van Plantion toont de rozen van chocolade.
Eva Asijee van Plantion toont de rozen van chocolade. © Omroep Gelderland
EDE - Het is er weer: 14 februari. Dat is de dag van de liefde, valentijnsdag. En wat geef je je geliefde? Rozen. Verslaggever Vera Moison bezocht een dag voor valentijnsdag de bloemenveiling in Ede. Want daar komen de bloemen vandaan die jij voor jouw geliefde koopt.
Martien Kamerling is bloemist in de Steenstraat in Arnhem. Straks komen deze vroege dinsdagmorgen tulpen aan de beurt, maar eerst moeten rozen door de klok van de bloemenveiling van Plantion. "De speciale bloem op valentijnsdag is natuurlijk de rode roos", zegt Kamerling. "De red naomi, dat is de Mercedes onder de rozen."
Hij vertelt: "De truc is natuurlijk om de bloemen zo voordelig mogelijk in te kopen, zodat we ze in de winkel ook voor een goede prijs kunnen verkopen."

'Autootje vol'

Het is beslist geen haat en nijd op de veilingtribune, oordeelt de bloemist. "We zijn allemaal bloemisten, collega's onder mekaar. Maar iedereen probeert het zo goed mogelijk te doen."
Dat houdt in: een zo laag mogelijke prijs. En het gaat goed deze ochtend voor Kamerling. "Ik heb al een autootje vol bloemen. Met rozen. Rode, witte en roze rozen. Voor valentijnsdag is de roos de bestverkochte bloem."
Bij Plantion gaan niet alleen 'gewone' bloemen langs de klok. Eva Asijee laat een speciaal boeket zien. "Ieder jaar verzinnen we wat nieuws rond valentijnsdag. Deze bloemen hebben een laagje chocolade. Hoe gaaf is dat om aan je geliefde te geven?", zegt ze. "En je ruikt het ook. Niet de roos, maar echte chocola. De rozengeur moet je er een beetje bij denken."

En dan, die prijs...

Ze zijn er in de smaken wit en bruin. De hamvraag is natuurlijk: hoe smaakt deze roos van chocolade? Eva zegt sorry. "Eten kun je de roos niet. Maar je kunt er wel lekker lang van genieten, ze blijven lang goed."
En ons bin zuunig. Wat kost zo'n roos? "Nou, hier betaal je toch wel 4 euro voor. Per stuk. Maar dan heb je ook wat, hè."
Bekijk hier meer:
Deze rozen kosten 4 euro per stuk