Rijk van Nijmegen

Man randt meisje aan in bus en gaat door het lint bij aanhouding

Ter illustratie
Ter illustratie © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Een Groesbeker krijgt vier maanden celstraf voor het aanranden van een 17-jarige meisje. Hij zat naast haar in een verder bijna lege bus.
De 25-jarige man stapte op 13 september 2022 in de avond op de bus in Nijmegen. Hoewel er bijna niemand in de bus zat, ging hij naast het meisje van 17 zitten. Hij drukte haar tegen de raamkant van de bus, waardoor ze geen kant meer op kon. Hij raakte haar aan en streelde het meisje op intieme plekken over haar kleding. Bovendien maakte hij daarbij seksuele opmerkingen.

Mishandeling

Het meisje liet hem meerdere keren - zowel verbaal als non-verbaal - weten dat hij moest ophouden. Dat was voor de buschauffeur reden om zich ermee te bemoeien. De man beledigde de buschauffeur herhaaldelijk, waarna hij uit de bus is gezet en de buschauffeur twee beveiligers van het vervoersbedrijf opriep.
Toen die ter plaatse kwamen, sloeg de Groesbeker dreigende taal uit en mishandelde één van de boa's. Daarop werd de politie ingeschakeld om hem aan te houden, maar de man verzette zich hevig en beledigde ook de agenten. Eenmaal in de politieauto probeerde hij zelfs de bestuurder van deze rijdende auto tegen haar hoofd te trappen.
Het is niet voor het eerst dat de man zich zo misdroeg. In juni vorig jaar viel hij twee politieagenten lastig die bezig waren met een onderzoek naar een vechtpartij.

'Volkomen respectloos'

De officier van justitie wilde de zaak afdoen met een taakstraf van 140 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Maar de rechtbank vindt dat alleen een gevangenisstraf recht doet aan wat er is gebeurd.
Het meisje heeft nog elke dag last van de gebeurtenis. Het heeft haar heel bang gemaakt in haar dagelijks leven. In de avond durft ze niet meer alleen met de bus en voelt zich onveilig als ze over straat loopt.
De rechtbank vindt ook dat de aanranding in een bus gevoelens van onveiligheid bij andere meisjes en vrouwen losmaakt en noemt de opstelling van de Groesbeker naar alle betrokkenen volkomen respectloos. Daarom krijgt hij geen taakstraf maar vier maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk.